Νο[email protected]:01πμ (28/8): Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από το κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΤΟΥΣ έχει κάνει ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ κοτούλες. Ευτυχώς, που αν χρειαστεί άλλοι θα βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.
 • Εμείς κοιτάμε συγκεκριμένες μετοχές, αγνοούμε τους ΨΕΥΤΟΔΕΙΚΤΕΣ και φυσικά δεν ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα ελληνικά ομόλογα να θριαμβεύουν. Αλλωστε, αν κάτσει η στραβή (που δεν…), αυτά που κινδυνεύουν πάνω από όλα είναι τα κασέρια, μεγάλα και μικρά.

ALPHA BANK: Η αποτίμηση της στα 829 εκατ. ευρώ, αποτελεί, αν μη τι άλλο, ύβρη για τον ιστορικό αυτό όμιλο. Κάθε καλόπιστος μπορεί να διακρίνει την υπερβολή της στρέβλωσης. Προσωπικά, πέρα από χαρακιές, παπα@ιές με Πλανόδιο Μογγόλο κλπ την θεωρούμε άκρως υποτιμημένη.

 • ΧΑΜΗΛΟ – ΥΨΗΛΟ 12Μ: 0,4832 ευρώ με 1,9830 ευρώ και τώρα στα… 0,5370 ευρώ. Χωρίς σχόλια.
ΑLPHA BANK: Από την τιτλοποίηση Galaxy ύψους 10,8 δισεκ. ευρώ θα υποστεί ζημία 2 δισ. Τα συνολικά κεφάλαια ανέρχονται σε 8,3 δισ. και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 18,3%. Μετά την τιτλοποίηση για την οποία οι προσφορές θα υποβληθούν 9 Οκτωβρίου 2020, τα κεφάλαια θα διαμορφωθούν στα 7 δισ. ευρώ.

 • Η Alpha bank που αποτιμάται σε 829 εκατ. ευρώ, διαθέτει 3,1 δισ. κεφαλαιακό μαξιλάρι αλλά με ελάχιστο συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 11,5% από 13,75% που ήταν προ κορωνοϊού. Τα κεφάλαια της με όρου tangible book ανέρχονται σε 5,8 δισ. ενώ η τράπεζα διαθέτει αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 3,1 δισ. και συνολικά κρατικά ομόλογα αξίας 5,2 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΕΡ + ΕΠΣΙΛ: Τις σέβονται τις μετοχές τους και όσους έχουν τοποθετηθεί σε αυτές, μάλιστα παραμένουν στα ιστορικά υψηλά τους, με όποιον θέλει να αποχωρεί να το πράττει με κανένα πρόβλημα. Για τον… άλλο (ΠΕΡΦ) πέρα βρέχει. Καμία σημασία και ενδιαφέρον για την μετοχή του.

 • ΕΝΤΕΡ

 • ΕΠΣΙΛ

 • ΠΕΡΦ

ΕΚΤΕΡ: Με 7-1 και από τα 0,7200 στα 0,8400 ευρώ… Οι άσχημες ημέρες πρέπει να είναι πίσω της. Αλλά ο καμένος φυσάει και το γιαούρτι. Έγινε ζημιά και δεν ξεχνιέται εύκολα, καθόλου μάλιστα. Ομως, όσοι δεν αρέσκονται στην παρελθοντολογία κοιτάνε άλλα πράγματα και ποντάρουν στην (επ)άνοδο.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Έχει την ΙΝΤΡΑΚΑΤ, έχει την IΝΤR.DEFENCE, την INTRASOFT, το ένα τρίτο του ΚΕΚΡΟΠΑ και πολλά άλλα. Και όμως δεν μπορεί να γράψει έστω μία υποτυπώδη για την αξία της τιμή στο ταμπλό. Άγνωστες οι βουλές της Παιανίας. Παραμένει η φθηνότερη σε προσδοκίες απόδοσης μετοχή του Χ.Α. Σε απόσταση 400% από την Book Value, αλλά στο Χ.Α τα πάντα μπορεί να τα δει κανείς…


ΓIA MIKΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ και όχι μόνον-

Η ΝΕΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ μας στη μικρούλα κ/φση.

ΜΕΒΑΚΟ: Επάνοδος σε μία υγιή και με δυναμική εν αναπτύξει εταιρεία (ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με την ταπεινή εκτίμηση μας. Μόνον μάγοι δεν είμαστε). Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει και μια εταιρεία η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα πολύ δυνατό play στη βάση της πράσινης ανάπτυξης.

 • Η MEVACO κατασκευάζει (ΚΑΙ) κινούμενες και σταθερές βάσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτός ο καινούργιος κλάδος που απευθύνεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δη στα φωτοβολταϊκά πάρκα για εμάς πρέπει να γίνει το μέλλον της εταιρείας.
 • NETDEBT/EBITDA: 1,7 (πολύ καλό)
 • P/BV: 0,63
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,11(!).
 • ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ (καθαρό) ανέρχεται σε μόλις 7 εκατ. ευρώ (τα πάντα όλα δηλαδή)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 1,3600 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 2,1500 ευρώ
 • REAL VALUE: Ίσως στα 3,0000 ευρώ να το… συζητούσε ο μεγαλομέτοχος (δεν χώνει ποτέ χαρτιά) αλλά με κρύα καρδιά.
 • Η Mevaco ανήκει στις 8 ελληνικές εταιρείες που εντάχθηκαν από την NAVAL GROUP στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της.
 • ΑΚΜΩΝ Α.Ε., ELFON, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, IDE INTRACOM, METKA, MEVACO, MILTECH HELLAS S.A. και TELETEL.

Ελληνικά Πετρέλαια – Βάφτισαν το κρέας ψάρι • ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ: 5,1700 ευρώ
 • BOOK VALUE: 6,0200 ευρώ
 • P/BV: 0,86
 • P/E: ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ
 • EV/EBITDA: Αρνητικά Ebitda, οπότε…,
 • NETDEBT/EBITDA: Αρνητικά Ebitda, οπότε…
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 3,05 δισ. ευρώ
 • ΤΑΜΕΙΑ: 1,13 δισ.. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 1,92 δισ. ευρώ
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 1,04
 • ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑΚατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (Income statement)
Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης (ΚΑΧ) είναι μια έκθεση που περιέχει συνοπτικές πληροφορίες για έσοδα, κέρδη, έξοδα και ζημιές που έγιναν σε μια συγκεκριμένη λογιστική χρήση.

 • Το περιεχόμενο της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσης διαιρείται σε δύο μέρη.

Στο πρώτο παραθέτονται τα στοιχεία των λογαριασμών των λειτουργικών εσόδων και των λειτουργικών εξόδων, δηλαδή των στοιχείων που προσδιορίζουν το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι λογαριασμοί των μη λειτουργικών (έκτακτων) εσόδων και κερδών και κατόπιν αυτούς των μη λειτουργικών εξόδων και ζημιών.

Κατάταξη λογαριασμών στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων Χρήσης
Η κατάταξη των λογαριασμών των λειτουργικών εξόδων διαφέρει ανάλογα με το αν αυτά πρέπει να παρουσιασθούν κατά είδος ή κατά λειτουργία.

Κατάταξη εξόδων κατά είδος
Με αυτή τη μέθοδο τα έξοδα είναι κατανεμημένα κατά είδος (π.χ. ενοίκια, χρεωστικοί τόκοι, αποσβέσεις, έξοδα μεταφοράς κτλ) και αυτό συμβαίνει γιατί την επιχείρηση ενδιαφέρει το είδος του εξόδου και όχι ο σκοπός για τον οποίο έγινε.

Η παράθεση των εσόδων και των εξόδων στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης πρέπει να είναι η εξής:

Έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων ή προϊόντων/παροχή υπηρεσιών
+ Έσοδα από λοιπές συνήθεις δραστηριότητες
– Έξοδα κατ’ είδος
= Αποτέλεσμα εκμετάλλευσης

Κατάταξη εξόδων κατά λειτουργία
Τα έξοδα κατά λειτουργία παρουσιάζονται στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης ομαδοποιημένα σε δύο κατηγορίες.

Έξοδα διοικητικής λειτουργίας, λειτουργίας ερευνών και ανάπτυξης και της λειτουργίας διάθεσης αποθεμάτων
Έξοδα χρηματοοικονομικής λειτουργίας

Η κατάταξη στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης των λογαριασμών λειτουργικών εσόδων / εξόδων, κατά λειτουργία, είναι η εξής:

Έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων και προϊόντων/παροχή υπηρεσιών
– Κόστος πωληθέντων / πωλήσεων
= Μικτό αποτέλεσμα Εκμετάλλευσης ——->Μικτό Κέρδος / Ζημιά
+ Άλλα έσοδα εκμετάλλευσης
– Έξοδα διοικητικής λειτουργίας
– Έξοδα λειτουργίας ερευνών – ανάπτυξης
– Έξοδα λειτουργίας διάθεσης
= Μερικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης —> Λειτουργικά Έσοδα / Έξοδα
+ Πιστωτικοί τόκοι
+ Έσοδα από συμμετοχές και χρεόγραφα
+ Κέρδη πώλησης συμμετοχών και χρεογράφων
– Χρεωστικοί τόκοι
– Έξοδα συμμετοχών και χρεογράφων
– Ζημιές πώλησης συμμετοχών και χρεογράφων
= Αποτέλεσμα Εκμετάλλευσης
ή Έσοδα/Έξοδα/Κέρδη/Ζημιές Χρηματοοικονομικής Λειτουργίας
ή Κέρδη/Ζημιές Χρήσης προ Φόρων

Χαρακτηριστικά της Κατάστασης Αποτελεσμάτων Χρήσης

Ο τίτλος ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ
Η λογιστική χρήση στην οποία αναφέρεται
Η νομισματική μονάδα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.