Νίκος Ρωμανός: Στόχος μας να μην μείνει κανείς απροστάτευτος

O Ν. Ρωμανός στο Indicator.gr: Στόχος μας να μην μείνει κανείς απροστάτευτος

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό πρέπει να είναι μια χώρα με περισσότερη εξωστρέφεια και περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη, εξέφρασε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr και τον Νίκο Κοσμόπουλο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη της οικονομίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως στόχος είναι να υπάρξουν όσο λιγότερα λουκέτα και απολύσεις γίνεται  και να μην μείνει κανείς απροστάτευτος.

Τέλος, σχολιάζει την πρόταση της Ευρώπης για το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζοντας πως για την Ελλάδα αποτελεί διπλή νίκη, ενώ θεωρεί πως η Ένωση πάντα βρίσκει τον τρόπο να υπερβαίνει τις κρίσεις και να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πως αξιολογείτε τη μέχρι σήμερα πορεία της χώρας μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και τι απαντάτε στην αντιπολίτευση για την κριτική που σας ασκεί;

Θα είχε νόημα να επαναλάβω ότι στην διαχείριση της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης η χώρα μας αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση; Μήπως η επανάληψη αυτή μπορεί να θεωρηθεί αλαζονεία, ειδικά σε μια στιγμή που έχουμε ακόμα πρωτόγνωρες προκλήσεις μπροστά μας; Από την άλλη, όταν το επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους όλοι οι τεχνοκράτες και τα ΜΜΕ διεθνώς, γιατί να μην το επαναλάβουμε κι εμείς; Γιατί να μην νιώσουμε υπερήφανοι; Στο κάτω κάτω δεν είναι μόνο μία νίκη ενός πρωθυπουργού και μιας κυβέρνησης, είναι μία νίκη ενός ολόκληρου λαού, ο οποίος ενώθηκε για έναν κοινό στόχο κάτω από την κατάλληλη ηγεσία.

Αυτό που πετύχαμε κάτω από τις συγκεκριμένες πρωτόγνωρες συνθήκες, πρέπει να αποτελέσει οδηγό για τα επόμενα στάδια της κρίσης. Πρέπει να αποτελέσει εφόδιο για την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να είναι και θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Η Ελλάδα μετά τον κορωνοϊό πρέπει να είναι και θα είναι μια καλύτερη Ελλάδα, μια Ελλάδα πιο ψηφιακή, πιο σύγχρονη, πιο αποτελεσματική, πιο ασφαλής, πιο ενωμένη, με πιο γρήγορες ταχύτητες, με περισσότερη εξωστρέφεια και με περισσότερη εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και πολίτη, μεταξύ ημών και των διπλανών μας, με περισσότερη εμπιστοσύνη από την διεθνή κοινότητα και κυρίως με περισσότερη αυτοπεποίθηση!

Δεδομένης της άρσης των μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού πριν από λίγες μέρες, πως κρίνετε την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού σε χώρους υψηλού κινδύνου;

Ήδη από τη Δευτέρα περάσαμε στο πρώτο στάδιο της επιστροφής στη νέα κανονικότητα. Σταματήσαμε να μένουμε σπίτι, συνεχίζουμε να μένουμε ασφαλείς. Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, ακολουθούμε με πειθαρχία και ευσυνειδησία τα αργά και σταθερά βήματα που θα μας οδηγήσουν στη νέα καθημερινότητα.

Τα μέχρι τώρα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Βάζοντας στην καθημερινότητά μας το πλύσιμο των χεριών, τις μάσκες και τις απαραίτητες αποστάσεις, θα καταφέρουμε να αποφύγουμε το “φρένο” ή ακόμα χειρότερα το πισωγύρισμα.  Ο αριθμός των παραβάσεων έχει μειωθεί κατακόρυφα.

Η κυβέρνηση που έκλεισε τα αυτιά σε όσους ζητούσαν διατίμηση στις μάσκες και στήριξε εγχώριες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που μπήκαν στην παραγωγή αυτών των προϊόντων, πέτυχε την επάρκεια των συγκεκριμένων αγαθών σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Το αντίθετο δηλαδή από ότι θα συνέβαινε αν ακούγαμε όσους φώναζαν για διατίμηση. Κάποιοι επένδυαν και συνεχίζουν να επενδύουν στον φόβο, την τρομοκράτηση και τον διχασμό. Όπως διαψεύστηκαν στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας θα διαψευστούν και στις επόμενες.

To πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την πανδημία αναμένεται να είναι ισχυρό. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ποια είναι τα σημεία που θα εστιάσει η κυβέρνηση για να ανακάμψει η αγορά και τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες για την επόμενη μέρα;

Η κυβέρνηση από τη πρώτη μέρα ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό σχέδιο επιστροφής και της οικονομίας στην νέα κανονικότητα, ανακοινώνοντας πακέτα στήριξης για όλους τους κλάδους. Ρίχνουμε πολλά υπερκαλυπτόμενα δίχτυα προστασίας συνολικού ύψους € 25 δις για όλους και κυρίως για τους πιο αδύναμους.

Στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς πίσω, ώστε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με δυναμισμό, με ομοψυχία και δημιουργική αντεπίθεση εξωστρέφειας. Αφού φαίνεται πως κερδίζουμε το πρώτο στοίχημα της υγείας, τώρα εστιάζουμε με την ίδια σοβαρότητα και προσήλωση στο δεύτερο. Αναστολή πληρωμών, οικονομικά βοηθήματα, επέκταση ταμείου ανεργίας, νέα προγράμματα ΟΑΕΔ, άδειες ειδικού σκοπού, δάνεια με προνομιακούς όρους και εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, επιστρεπτέα προκαταβολή, εκπτώσεις φόρων για εφάπαξ καταβολή, απαγόρευση απολύσεων, μειώσεις ενοικίων και μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων είναι μόνο μερικά από τα όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα για την αντιμετώπιση του οικονομικού σκέλους της κρίσης.

Χθες, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς και δημάρχους ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Επίσης, η κα Μενδώνη άρχισε να ξεδιπλώνει ένα συνεκτικό σχέδιο για την στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε την εξειδίκευση των μέτρων που επεξεργάζεται η task force που συστήθηκε, για το σχέδιο που αφορά στην στήριξη του τουρισμού. Ο στόχος είναι να γλιτώσουμε όσα περισσότερα λουκέτα και όσες περισσότερες απολύσεις μπορούμε. Να μην μείνει κανείς πίσω. Να μην μείνει κανείς απροστάτευτος! Θα το κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα!

Η συζήτηση για τα «κορωνο-ομόλογα» φαίνεται πως δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Βορρά, με την πρόταση για Ταμείο Ανάκαμψης να αποτελεί τώρα τη βασική επιλογή. Κατά την άποψή σας, πως η χώρα μας πρόκειται να επωφεληθεί από μια τέτοια προοπτική;

Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Θεωρώ ότι το γεγονός πως από ότι φαίνεται μετακινούμαστε από μια λύση που θα είχε ως βάση αποκλειστικά τον δανεισμό σε μια λύση που φαίνεται πως θα βασίζεται και σε επιχορηγήσεις, καθώς και το γεγονός πως μιλάμε πια για ένα recovery fund πολύ μεγαλύτερου ύψους από τις αρχικές συζητήσεις, αποτελεί μια διπλή νίκη για την Ελλάδα και όλες τις χώρες που έδωσαν από την πρώτη στιγμή τη μάχη υπέρ του κορωνο-ομολόγου.

Η Ευρώπη μπορεί να μην φημίζεται πάντα για την ταχύτητά της, αλλά τελικά πάντα βρίσκει τον τρόπο να υπερβαίνει τις κρίσεις, να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, και μέσω δημιουργικών διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων να προχωράει την κρίσιμη στιγμή στα τολμηρά άλματα εμπρός, που επιβάλλει η ιστορία της αφενός και οι έκτακτες συνθήκες αφετέρου. Όλα αυτά μένει θα αποδειχθούν στην πράξη και σε αυτή την πρωτόγνωρη συγκυρία.