Νίκος Φίλης: «Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως άσκησε ο βουλευτής και τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης 53 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα: «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας»

Ο κ. Φίλης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο Δαμάσι της Ελασσόνας είδαμε πώς οι εκπαιδευτικοί με ψυχραιμία πέτυχαν να προστατεύσουν τα δεκάδες παιδιά του σχολείου στη διάρκεια του σεισμού. Είναι άλλη μια ένδειξη ότι ο εκπαιδευτικός δίνει τον καλύτερο εαυτό του και πετυχαίνει αποτέλεσμα, όχι μόνο στα τυπικά του καθήκοντα μες την τάξη, αλλά και στο απροσδόκητο, εκεί που χρειάζονται άλλου τύπου εφόδια και χαρίσματα. Και τι συναντά από την πλευρά της κυβέρνησης ο ίδιος αυτός δημόσιος λειτουργός, εν μέσω πανδημίας; Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόσθετο μέτρο· οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό· και τώρα αντιμετωπίζουν μια ψευδώνυμη αξιολόγηση, εκδικητική κι όχι υποβοηθητική του έργου τους».

Όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης τόνισε ότι η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι δήθεν «οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να αξιολογηθούν επειδή φοβούνται». «Χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, χωρίς διαρκή μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, έχοντας βγει από τις σχολές πριν από 20 και 30 χρόνια χωρίς στο μεταξύ να έχουν επιμορφωθεί ούτε μια φορά για τις τρέχουσες εκπαιδευτικές αντιλήψεις -όχι με δική τους ευθύνη!- καλώς αντιδρούν με συντριπτικό ποσοστό στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως έκαναν με τις ψευδώνυμες εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Πρώτη φορά βλέπει κανείς τόσο ανάλγητη πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας. Ας το έχουν υπόψη όμως, χωρίς εκπαιδευτικούς ή με τους εκπαιδευτικούς να αισθάνονται ότι είναι θύματα εκδικητικής πολιτικής σχολεία δεν υπάρχουν» είπε ο κύριος Φίλης και πρόσθεσε: «Χωρίς την κυρία Κεραμέως μπορούν να υπάρξουν καλύτερα σχολεία».

Για το ζήτημα των πανεπιστημίων που παραμένουν κλειστά, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση δεν ακούει τους φοιτητές που διαδηλώνουν για να παρθούν μέτρα ώστε τα ιδρύματα να επαναλειτουργήσουν: «Τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο, και το υπουργείο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τη λειτουργία τους. Ιδιαίτερα οι φοιτητές σχολών με κλινικές, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις βρίσκονται σε δεινή θέση. Χτες οι πρυτάνεις απαίτησαν “πάρτε επιτέλους μέτρα για την επαναλειτουργία”».

Τέλος, όσον αφορά τη Δυτική Αττική, ο κύριος Φίλης επεσήμανε ότι οι ταξικές αντιθέσεις στην εκπαίδευση είναι ακόμα πιο έντονες. «Κόπηκαν τα γεύματα στους αδύναμους οικονομικά μαθητές, δεκάδες τα ακατάλληλα κτίρια, ακόμα και κτίρια που έχουν πληγεί από σεισμό και παραμένουν κλειστά εδώ και χρόνια, οι σχολικές βιβλιοθήκες έμειναν στάσιμες μετά την ώθηση που έλαβαν από τη δική μας κυβέρνηση, τα voucher δεν έχουν ακόμα μοιραστεί, τα μισά παιδιά στη Δυτική Αττική συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση με κινητό τηλέφωνο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει αφεθεί στην τύχη του για ιδεολογικούς λόγους» κατέληξε ο τομεάρχης Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.