Νίκος Χρυσοχοΐδης: Υπάρχει προοπτική στην ελληνική κεφαλαιαγορά; Σαφώς ναι…

Του Νίκου Χρυσοχοΐδη*

Η συνεχιζόμενη υποτονικότητα σε επίπεδο συναλλακτικής δραστηριότητας αποτελεί το κύριο στοιχείο προβληματισμού και ανάλυσης των τελευταίων ημερών από όλους τους συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά. Δυστυχώς, όσοι παρακολουθήσαμε τις συνεδριάσεις των τελευταίων-αρκετών- εβδομάδων αντιλαμβανόμαστε πως και η τρέχουσα χρονιά κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προβληματική.

  • Με αφορμή μάλιστα τη προχθεσινοβραδινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., η άνω εκτίμηση αποκτά και μετρήσιμα όρια:
  • Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε μεν στα 68 εκ. ευρώ για το α’ εξάμηνο του 2018 έναντι 58 εκ. του 2017 αλλά με σαφή τάση υποχώρησης
  • Καθώς ο Ιούνιος κατέγραψε μόλις 49 εκ ανά συνεδρίαση και ο Ιούλιος 25 εκ. ανά συνεδρίαση!
  • Αναπόφευκτα καλούμαστε να απαντήσουμε σχετικά με τα αίτια αυτής της κατάστασης και τη δυνατότητα μεταστροφής της.

Αρχικά στα αίτια: Από τις αρχές του Ιουνίου 2018, η Αγορά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα συναλλακτικής δραστηριότητας λόγω των μεγάλων απωλειών που καταγράφουν οι εγχώριοι και αλλοδαποί επενδυτές –ιδιώτες και θεσμικοί- στην ΦΟΛΙ ΦΟΛΙ, και της φοβίας ή αμφισβήτησης της αξιοπιστίας ως προς την αγορά και τους φορείς της, που δημιούργησε η υπόθεση της εν λόγω εταιρείας.

  • Αντίστοιχα,  η αναμονή που τηρούν οι επενδυτές για την ‘επόμενη ημέρα’ μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος των Μνημονίων εξηγεί τη συναλλακτική διάθεση για μεγάλο μέρος επενδυτών.

Είναι σαφές πως οδεύουμε σε μια νέα φάση επιτροπείας χωρίς να είναι εύκολα προσδιορίσιμες οι παράμετροι του –υποχρεωτικού- οδικού χάρτη για την οικονομία και οι συνέπειες τους στη φορολογία ιδιωτών και επιχειρήσεων και άρα στο διαθέσιμο εισόδημα και τελικά στην αποταμίευση και επένδυση.

Να μη παραγνωρίζουμε πως οι άνω δραστηριότητες έχουν μειωθεί δραματικά την τελευταία οκταετία και αυτό αποτυπώνεται χρόνο με το χρόνο στις ημερήσιες συναλλαγές αλλά και στον αριθμό και την αξία των χαρτοφυλακίων των επενδυτών.

Υπάρχει προοπτική; Σαφώς ναι. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά αποτελεί ζωντανό οργανισμό και χαρακτηρίζεται από πολλά κακώς κείμενα, λάθη και παραλείψεις. Εντούτοις, πάντα αυτορυθμίζεται και επουλώνει τις πληγές της. Αρωγοί στην ανάκαμψη του ενδιαφέροντος είναι η βελτίωση των εσόδων από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η αξιοσημείωτη πορεία των μεγεθών επίσης συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών.

  • Τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα θα είναι και φέτος σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα  ενώ παρατηρείται και ανάσχεση της πτωτικής πορείας ή ακόμη και βελτίωση των τιμών των ακινήτων σε μια πλειάδα περιοχών.
  • Η βελτίωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και διατήρηση τους σε επίπεδα κάτω του 4% βοηθά τις εύλογες αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την διάθεση ανάληψης επενδυτικού  ρίσκου.

Τέλος, η προαναφερθείσα καλή πορεία των μεγεθών μιας ομάδας εισηγμένων εταιριών και μάλιστα σε κλάδους αιχμής (περισσότερα και λεπτομερέστερα στις αναλύσεις της εταιρείας μας) δίνει τη δυνατότητα σαφούς προεξόφλησης των προοπτικών και τελικά, τον αναγκαίο τόνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας που οφείλουμε να έχουμε για το επενδυτικό μας μέλλον.

* Διευθύνων Σύμβουλος Ν. Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή

Print Friendly, PDF & Email
* ,