Νίκη Κεραμέως: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων»

Διαψεύδει εκ νέου το σενάριο για κλείσιμο σχολείων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισημαίνοντας: «Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμο σχολείων όπου τα πρωτόκολλα τηρούνται καλά. Βέβαια όσα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν σε μια κοινωνία, τόσο περισσότερα θα υπάρχουν και στα σχολεία».

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε: «Γίνεται πολύ testing. H μαθητική κοινότητα κάνει δύο φορές την εβδομάδα self test. Επιπλέον, σε περίπτωση κρούσματος, αυτό απομονώνεται και όλες οι στενές επαφές του καταλήγουν να κάνουν εφτά τεστ την εβδομάδα δωρεάν, εργαστηριακά rapid και self test… Χάρη στον μηχανισμό των τεστ στα σχολεία γίνεται πιο έγκαιρα η διάγνωση και αντιμετωπίζονται και ασυμπτωματικοί φορείς. Και έτσι καταφέρνουμε να σταματήσουμε τη διασπορά».

Παράλληλα, τάχτηκε με την άποψη της κυρίας Παπαευαγγέλου λέγοντας ότι τα σχολεία παρακολουθούν την πανδημία και δεν την οδηγούν: «Αν δει κανείς τα κρούσματα, στα σχολεία έχουμε περισσότερα κρούσματα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και λιγότερα σε περιοχές με υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη». Μιλώντας για το πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι θα περιμένει να δει τι θα πει σχετικά η επιτροπή των ειδικών.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού στην εκπαιδευτική κοινότητα, ανέφερε ότι στα πανεπιστήμια το ποσοστό είναι πάνω 93% στους καθηγητές, στους φοιτητές πάνω από 82%. Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανταποκριθεί πολύ καλά». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, πάνω από το 84% των καθηγητών στα σχολεία έχει εμβολιαστεί.

«Καλώ τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια μεγάλη αύξηση στον εμβολιασμό των παιδιών. Στις ηλικίες του λυκείου το ποσοστό πλησιάζει το 50%, στο γυμνάσιο το ποσοστό είναι στο 30%» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι αφορά είτε μία δόση είτε κλεισμένο ραντεβού.

Παράλληλα, χαρακτήρισε ανέφικτη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για περισσότερες σχολικές βάρδιες, καθώς αυτό θα προκαλούσε πρόβλημα στους γονείς. Επίσης, όπως είπε η κ. Κεραμέως, υπάρχουν πολλοί καθηγητές οι οποίοι υπηρετούν σε περισσότερα του ενός σχολεία και επίσης δεν θα μπορούσε να καλυφθεί η ύλη.

Θέλοντας να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση των τεστ και όχι των τμημάτων με λιγότερα παιδιά, ανέφερε: «Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, το πλέον αποτελεσματικό μέτρο αυτή την στιγμή είναι το πάρα πολύ testing. Eίναι πιο αποτελεσματικό να κάνεις πολλά τεστ από οτιδήποτε άλλο. Η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά μια λύση η οποία κοστίζει πάρα πολύ. Το έκανε συνειδητά και για να προστατεύσει την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και για να διασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων. Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που κάνουν τόσα πολλά τεστ στα σχολεία».