Νίκη Κεραμέως: Απουσίες έως και πέντε ημερών λόγω γρίπης δεν θα προσμετρώνται για τους μαθητές

Οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών για τους μαθητές που νόσησαν με γρίπη δεν θα υπολογίζονται, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Σημειώνεται ότι η εγκύκλιος προβλέπει πως οι απουσίες έως πέντε εργάσιμων ημερών θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα προσμετρώνται. Η απόφαση θα έχει διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η κυρία Κεραμέως τόνισε: «Λαμβάνουμε υπ’ όψιν την εποχική γρίπη, δίνουμε ένα διάστημα που μας υπέδειξε το υπουργείο Υγείας από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο, άρα φροντίζουμε να μην υπάρχει αυτή η αγωνία των μαθητών, γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορεί να νοσήσουν ή έχουν ήδη νοσήσει από την εποχική γρίπη». Τόνισε δε πως και για τη νόσηση με κορωνοϊό δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες.

Σε ό,τι αφορά τη νόσηση με γρίπη, η υπουργός υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η προσκόμιση βεβαίωσης γιατρού, όπου θα αναγράφονται και οι μέρες που ο μαθητής ήταν άρρωστος.

Η υπουργός Παιδείας ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο επιστροφής της υποχρεωτικής μάσκας στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση.

Σχετικά με το φοιτητικό επίδομα, επεσήμανε ότι έχει καταβληθεί ήδη από το υπουργείο, πλέον κάθε πανεπιστήμιο το δίνει στους φοιτητές και κάποιοι ήδη το έχουν πάρει. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση πήγε το επίδομα στα 1.500 ευρώ, από τα 1.000 που ήταν, ενώ εάν κάποιος συγκατοικήσει, παίρνει 2.000 ευρώ, δηλαδή σε σπίτι με τρεις φοιτητές συγκάτοικους θα δοθούν συνολικά 6.000 ευρώ.

Η Νίκη Κεραμέως ρωτήθηκε και σχετικά με τις καλλιτεχνικές σχολές και την εξίσωση των πτυχίων τους με το απολυτήριο λυκείου. Όπως είπε, είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Πολιτισμού για να εξετάσουν το θέμα, χωρίς όμως να αναφέρεται σε κάτι συγκεκριμένο που είναι προγραμματισμένο να γίνει αυτή την περίοδο.

Για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας εξετάζει πώς θα κάνει πιο ποιοτικές τις θέσεις στο Δημόσιο, ενώ ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει προσλάβει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα, όπως ανέφερε, στόχος είναι να σταματήσει σταδιακά ο θεσμός του αναπληρωτή και να υπάρχουν μόνο μόνιμοι.