Nicolas Veron (Bruegel): «Το City θα μαραζώσει και οι Βρετανοί θα φτωχύνουν»…

Βάσω Αγγελέτουvangeletou@insider.gr

Το City του Λονδίνου θα συρρικνωθεί και οι Βρετανοί θα γίνουν πιο φτωχοί εξαιτίας του Brexit, προειδοποιεί ο ανώτατος συνεργάτης του Bruegel, Nicolas Veron, αναγνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο μέρος της δύναμής του City ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου  και ένθερμος υποστηρικτής της εξόδου από την ΕΕ, Boris Johnson, έγραφε σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Telegraph ότι «το Brexit μας δίνει την ελευθερία να χτίσουμε μια αληθινά παγκόσμια Βρετανία». Αν υπάρχει κάτι που εκφράζει το όραμα της «παγκόσμιας Βρετανίας», αυτό δεν είναι άλλο από το City του Λονδίνου –το κοσμοπολίτικο, ανταγωνιστικό και ηγετικό χρηματοοικονομικό κέντρο που αποτελεί την ατμομηχανή της βρετανικής οικονομίας, αντιτείνει ο κ. Veron.

Ο λόγος, σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, είναι ότι η ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μόνο μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Η βαθιά οικονομική ενοποίηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφαρμογή υπερεθνικών πολιτικών, ιδίως στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που προϋποθέτει στενή εποπτεία. Το γεγονός ότι το όραμα της ενιαίας αγοράς δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε στην ΕΕ δεν ακυρώνει τη λογική της βαθιάς ενοποίησης.

Μέχρι σήμερα, το City έχει επωφεληθεί δυσανάλογα από την ενιαία αγορά της ΕΕ, καθώς χάρη σε αυτή μπόρεσαν παγκόσμιοι κολοσσοί, όπως οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, να «πατήσουν το πόδι τους» στην Ευρώπη και με ορμητήριο το Λονδίνο να δραστηριοποιούνται σε όλα τα κράτη της Ένωσης.

Όπως είναι φυσικό, με την έξοδό του από την ΕΕ, το Λονδίνο θα χάσει αυτά τα προνόμια, τονίζει ο κ. Veron. Όσο περισσότερο εμβαθύνει κανείς στα πιθανά σενάρια, συνειδητοποιεί ότι «Brexit σημαίνει Brexit», όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από την ενιαία αγορά, σημειώνει ο κ. Veron. Και οι αλλαγές δεν εντοπίζονται μόνο στο ζήτημα της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών, που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο.

Related image

Στην πραγματικότητα, θα δούμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από το σλόγκαν της καμπάνιας υπέρ του Brexit «παίρνουμε ξανά τον έλεγχο (take back control)», υποστηρίζει ο αναλυτής. Στα περισσότερα ζητήματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, εκτός της φορολογίας, η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί στις διατάξεις της ΕΕ, στη διαμόρφωση των οποίων όμως δεν θα έχει πλέον λόγο –κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης που εστίαζε στην εθνική κυριαρχία της Βρετανίας.

Μόνο με την αναίρεση ολόκληρης της διαδικασίας του Brexit θα μπορούσε να αποτραπεί αυτό, αλλά αυτό σημαίνει δεύτερο δημοψήφισμα –κάτι που στην παρούσα συγκυρία μοιάζει απίθανο, εκτιμά ο κ. Veron.

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι το City να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά αλλά «έξωθεν», όπως ισχύει δηλαδή σήμερα για τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Ίσως δούμε ένα σενάριο τύπου Ελβετίας, η οποία δεν ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και έχει το δικό της εθνικό κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού κλάδου. Η Ελβετία έχει συμφωνήσει με την ΕΕ που εξασφαλίζουν κάποια πρόσβαση στην ενιαία αγορά για τις ελβετικές τράπεζες, αν και το καθεστώς αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα που έχουν τα μέλη της ενιαίας αγοράς. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων των ελβετικών τραπεζών εκτελούνται μέσω των παραρτημάτων τους στο Λονδίνο και όχι απευθείας από τη Ζυρίχη.

 Η αλήθεια είναι ότι ό,τι και να πούμε για την «επόμενη μέρα» του City θα είναι υποθετικό, αφού δεν υπάρχει προηγούμενο. Το αισιόδοξο σενάριο για τους Βρετανούς είναι ότι ένα μικρό μόνο μέρος των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων –της τάξης 15-25%– θα μεταφερθεί σε άλλη πόλη της ΕΕ, και οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα παραμείνουν ως έχουν. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές σε αυτή την περίπτωση, αλλά όχι καταστροφικές, εξηγεί ο κ. Veron.

Η άλλη περίπτωση, είναι οι επενδυτικοί κολοσσοί να αποφασίσουν να μεταφέρουν τις κύριες δραστηριότητές τους εκτός Λονδίνου και  να αφήσουν πίσω μόνο ένα παράρτημα, λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα διαχείρισης που συνεπάγεται η κατάτμηση των δραστηριοτήτων σε διάφορες πόλεις. Όση λάμψη και να είχε αποκτήσει το City ως παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, με την έξοδό του από την ΕΕ αποκτά ένα τεράστιο μειονέκτημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μητροπόλεις της ΕΕ και η «φήμη» του δεν αρκεί για να το αντισταθμίσει.

Ήδη, οι «δελφίνοι» είναι πολλοί: Παρίσι, Μαδρίτη, Λουξεμβούργο, Φρανκφούρτη, Στοκχόλμη,Βιέννη, μεταξύ άλλων, και θα βάλουν τα δυνατά τους για να προσελκύσουν τους επενδυτικούς γίγαντες που αναζητούν ήδη νέα στέγη. Οι πιο ισχυροί υποψήφιοι –Φρανκφούρτη και Παρίσι– μπορεί να βγουν χαμένοι, λόγω του αυστηρού εργασιακού καθεστώτος. Σίγουρα, όμως, θα βρεθούν αντικαταστάτες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Λονδίνο θα εξακολουθεί να αποτελεί το κέντρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στο εγγύς μέλλον. Αλλά αυτό δεν θα ισχύει για πολύ, εκτιμά ο κ. Veron. Όσο πλησιάζουμε στο Brexit, το City θα συρρικνώνεται σε απόλυτα μεγέθη ενώ η ΕΕ θα πιέζει για μεγαλύτερη χρηματοοικονομική ενοποίηση, ενδεχομένως με τη μορφή της Ένωσης Κεφαλαιαγορών που ήδη συζητείται έντονα στους κύκλους των Βρυξελλών.

Και δεν αποκλείεται το City να εξελιχθεί σαν το Τόκιο στην Ασία: ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο χρηματοοικονομικό κέντρο με ισχυρά πιστωτικά ιδρύματα, που όμως η εσωστρέφειά του δεν του επιτρέπει να κρατά τα ηνία του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου.