Νετανιάχου: Θα ακολουθήσουν περισσότερες αραβικές χώρες την συμφωνία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι οι συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων της χώρας του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και το Σουδάν θα άρει το Ισραήλ από τη γεωγραφική του απομόνωση, με μικρότερες και φθηνότερες πτήσεις.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία αλλαγής του χάρτη της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου, δείχνοντας σε ένα πίνακα διαγράμματα με διαδρομές πτήσεων.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέση Ανατολή 

Τι επιδιώκουν ΗΠΑ και Ισραήλ στη Μ. Ανατολή

Οι Ισραηλινοί που ταξιδεύουν σε χώρες της Ασίας θα μπορούν πλέον να εξοικονομούν «ώρες (ταξιδιού) και πολλά χρήματα», πρόσθεσε, χάρη στα αεροπλάνα που μπορούν πλέον να πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν.

Μετά την υπογραφή συμφωνιών για εξομάλυνση των σχέσεων τον Σεπτέμβριο με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, δύο χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ την Παρασκευή κατέληξε να συνάψει με το Σουδάν παρόμοια συμφωνία.

«Θα ακολουθήσουν περισσότερες χώρες», ανέφερε ο Νετανιάχου.

Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να μην έχει επίσημες σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, αλλά έχει δώσει το πράσινο φως για να χρησιμοποιούν τον εναέριο της χώρο ισραηλινές εμπορικές πτήσεις μετά την ανακοίνωση τον Αύγουστο της συμφωνίας μεταξύ των ΗΑΕ και του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, η επαναπροσέγγιση με το Σουδάν θα ωφελήσει κυρίως επιβάτες που διασχίζουν τον Ατλαντικό από το ισραηλινό έδαφος.

«Πετάμε τώρα δυτικά, πάνω από το Σουδάν, βάσει των συμφωνιών που συνήψαμε πριν ανακοινώσουμε την ομαλοποίηση (των σχέσεων), πάνω από το Τσαντ, με το οποίο έχουμε επίσης εγκαθιδρύσει σχέσεις, για Βραζιλία και Νότια Αμερική», είπε.