Νέος πονοκέφαλος για τον Ερντογάν: Το εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε κατά 168%

Τον ένα πονοκέφαλο μετά τον άλλο καλείται να διαχειριστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η τουρκική οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη σ’ ένα σπιράλ αρνητικών εξελίξεων και προκλήσεων. Έτσι, σαν να μην έφθανε η κατρακύλα της λίρας, ήρθαν και τα στοιχεία από το εμπορικό ισοζύγιο, τα οποία κατέδειξαν εκτίναξη του ελλείμματος στο δυσθεώρητο… 168,2%.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής αρχής για τον μήνα Αύγουστο, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,7% σε ετήσιο επίπεδο και διαμορφώθηκαν σε μόλις 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εισαγωγές, από την πλευρά τους, ενισχύθηκαν κατά 20,4% και ανήλθαν σε 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εμπορικού ελλείμματος, ύψους 6,278 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 168,2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Οι περισσότερες τουρκικές εξαγωγές κατέληξαν στη Γερμανία (1,21 δισεκατομμύριο δολάρια), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (989 εκατομμύρια δολάρια) και οι ΗΠΑ (740 εκατομμύρια δολάρια). Στον αντίποδα, η Κίνα αναρριχήθηκε στην κορυφή των τουρκικών εισαγωγών (1,9 δισεκατομμύριο δολάρια), με τη Γερμανία να έπεται στη δεύτερη θέση (1,69 δισεκατομμύριο δολάρια) και το Ιράκ στην τρίτη (1,67 δισεκατομμύριο δολάρια).

Όσον αφορά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, το εμπορικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 69,9% και διαμορφώθηκε στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικότερα, οι εξαγωγές εμφάνισαν πτώση κατά 12,9% και ανήλθαν σε 102 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν οριακά κατά 1,2% στα 135 δισεκατομμύρια δολάρια.

Βυθίζεται η λίρα

Τα παραπάνω απογοητευτικά στοιχεία έρχονται να προστεθούν στα ήδη πολλαπλά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, με κυριότερο όλων την κατάρρευση της αξίας του εγχώριου νομίσματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η λίρα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών έναντι τόσο του ευρώ όσο και του αμερικανικού δολαρίου.

Κι αυτό, παρά την αναπάντεχη στήριξη από την κεντρική τράπεζα, η οποία προχώρησε προ-ημερών σε αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 10,25%, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης του νομίσματος, το οποίο συγκαταλέγεται στα «χειρότερα» ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Την ίδια ώρα δε, τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η κεντρική τράπεζα, μέχρι και πριν από λίγες ημέρες, προτιμούσε να «καίει» αμερικανικά δολάρια, προκειμένου να στηρίξει τη λίρα, παρά να προβεί στην υιοθέτηση συμβατικών μέτρων, όπως η αύξηση του βασικού επιτοκίου.