Νέος εθνικός διοικητής του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας

Ένας αντιστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, με μακρά πείρα σε επιχειρησιακές και επιτελικές θέσεις, τοποθετήθηκε σήμερα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά στη θέση του νέου εθνικού διοικητή του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.

Πρόκειται για τον Θεοδόσιο Δημακογιάννη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με βάση όσα προβλέπονται στον νόμο για τη δημιουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και την αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως επισημαίνεται από τη ΓΓΠΠ, για αυτήν τη θέση επιλέγεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, που διακρίνεται για την επιστημονική κατάρτισή του καθώς και για την επιχειρησιακή και τη διοικητική πείρα του, ο οποίος θα αναπληρώνει στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας τον γενικό γραμματέα.

Παράλληλα, έχει την ευθύνη συντονισμού και καθοδήγησης των δεκατριών περιφερειακών διοικητών-συντονιστών Πολιτικής Προστασίας, οι οποίοι προβλέπονται στον ίδιο νόμο, με σκοπό τον βέλτιστο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και συνεπικουρούν το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι πρώτος διοικητής του Συντονιστικού Οργάνου, με βάση όσα προβλέπονται στο νόμο για την αναδιάρθρωση της ΠΠ, ήταν ο νυν γενικός γραμματέας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος όμως μετακινήθηκε μετά την αναβάθμιση του κ. Χαρδαλιά σε υφυπουργό.

Υποδεχόμενος τον νέο εθνικό διοικητή στο κτίριο Φάρος της λεωφόρου Κηφισίας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα το νέο μέλος της οικογένειας της Πολιτικής Προστασίας. Αναλαμβάνει σε μία δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, για όλους τους Έλληνες, αλλά είμαι βέβαιος ότι η προσφορά του θα είναι καθοριστική, ώστε να αντιπαλέψουμε μαζί όλα τα εμπόδια της πανδημίας και τις προκλήσεις που θέτει ενώπιόν μας η κλιματική κρίση, αλλά και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων».

Ποιος είναι ο νέος εθνικός διοικητής

Ο αντιστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α. Θεοδόσιος Δημακογιάννης γεννήθηκε το 1965 στο Αιγάλεω Αττικής. Το 1988 κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα και το 1993 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με τον βαθμό του ανθυποπυραγού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε στην Ιστιαία, στη Σάμο καθώς και σε πολλές υπηρεσίες του ΠΣ σε Αθήνα και Πειραιά. Επί επτά χρόνια υπηρέτησε ως αξιωματικός Επιχειρήσεων στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος (199), ενώ το 2009 διετέλεσε διοικητής της Σχολής Πυροσβεστών.

Το 2013 τοποθετήθηκε υποδιοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), ενώ το 2014 προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε καθήκοντα διοικητή του ΕΣΚΕ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Το 2016 ανέλαβε καθήκοντα συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά.

Έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις διάσωσης στους μεγάλους σεισμούς του Αιγίου και της Αττικής το 1999, καθώς και σε επιχειρήσεις κατάσβεσης μεγάλων δασικών πυρκαγιών.

Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και την επιτήρηση μεγάλων πανελλαδικών και πανευρωπαϊκών ασκήσεων, ενώ συμμετείχε στη συγγραφή του βιβλίου «Μέθοδοι Εκπαίδευσης», το οποίο διδάσκεται στη Σχολή Πυροσβεστών.