Νέοι βανδαλισμοί στην Αγία Σοφία – Ξύνουν τους τοίχους για να πάρουν… ενθύμια

Για νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, καθώς φωτογραφίες στα social media δείχνουν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και να τοποθετούν μικρά κομμάτια και σκόνη σε σακούλες, προκειμένου να τα πάρουν ως αναμνηστικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazete Duvar, χρήστης ανήρτησε στο Twitter φωτογραφίες γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», τονίζοντας ότι «παλαιότερα απαγορεύονταν ακόμα και οι φωτογραφίες με φλας γιατί υπήρχε κίνδυνος να καταστραφούν οι τοίχοι. Τώρα αποκολλούν κομμάτια και τα βάζουν σε σακούλες ως αναμνηστικά».

Φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη 

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου ένα μήνα, έντονες αντιδράσεις είχαν προκαλέσει στη γειτονική χώρα οι εικόνες καταστροφής στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας είχε αποδώσει την καταστροφή που προκλήθηκε στην πύλη σε «φυσιολογική φθορά».

Όπως είχε ανακοινώσει, «το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπροσθέτως, πέρα από την εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».