Νέο υψηλό συναλλαγών Bitcoin στην Αργεντινή

Νέο υψηλό συναλλαγών Bitcoin στην Αργεντινή

Τα οικονομικά προβλήματα της Αργεντινής, που ξεκίνησαν το 2018, επιδεινώθηκαν μετά το κλείσιμο της οικονομίας που προκλήθηκε από το Covid-19. Το νόμισμα πέσο της χώρας υποτιμάται διαρκώς, ενώ ο ρυθμός πληθωρισμού αυξάνεται.

Στην Αργεντινή όμως διαπιστώθηκαν συναλλαγές bitcoin αξίας 1,4 εκατ. δολαρίων (101 εκατομμύρια πέσος) την τελευταία εβδομάδα, ένα νέο υψηλό για τη χώρα.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Vorem, ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν +45% από το προηγούμενο υψηλό των 0,96 εκατομμυρίων δολαρίων που καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Πολίτες που στο παρελθόν παρακολούθησαν την απώλεια του νομίσματός τους, τώρα στρέφονται σε bitcoin και όσοι δυσκολεύονται να μεταφέρουν χρήματα σε άλλες χώρες κάνουν τώρα χρήση του κρυπτονομίσματος.

Σύμφωνα με μια άλλη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εκδόθηκε ακριβώς όταν η χώρα εφάρμοσε μέτρα κλειδώματος, η οικονομική κατάσταση της Αργεντινής παρουσιάζει επισφαλή ισορροπία.

Το πέσο της Αργεντινής έχει χάσει το 68% της αξίας του από το 2018. Ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πάνω από 50% και μετά από πτώση 2,5% του ΑΕΠ το 2018, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2,2% το 2019.

Ήδη τα κυβερνητικά στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 4,8%. Η ανεργία αυξήθηκε σε πάνω από 10% την ίδια περίοδο.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές στο Vorem αναφέρουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 10% έως το τέλος του 2020.

Η Αργεντινή, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, αντιμετώπισε επίμονα οικονομικά προβλήματα που επανέρχονται αρκετές δεκαετίες.

Οι κρίσεις κατηγορούνται για διάφορους παράγοντες, όπως η επιμονή στη χρήση ενός υπερτιμημένου νομίσματος, του δανεισμού μεγάλης κλίμακας, καθώς και της έλλειψης οικονομικής στήριξης από πολυμερή ιδρύματα.

Μετά την κρίση μεταξύ του 2001 και του 2002, η χώρα αποσαφηνίστηκε καθώς προσπάθησε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Αυτή η πολιτική εγκαταλείφθηκε υπέρ ενός επιστρεφόμενου πέσο.

Και πάλι, εξέχοντες οικονομολόγοι ζητούν την επιστροφή στη δολαριοποίηση, αλλά όπως υποδηλώνει η έκθεση Vorem, οι πολίτες «μπορεί να αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στα κρυπτογραφημένα περιουσιακά στοιχεία».