Νέο στέλεχος του κορωνοϊού εξαπλώνεται στην Ευρώπη προκαλώντας πρόσθετη ανησυχία

Ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «Financial Times» ότι ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε Ισπανούς εργάτες γης, κυκλοφορεί στην Ευρώπη από το καλοκαίρι και με μεγάλη συχνότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το 80% των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία οφείλεται στο νέο στέλεχος.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, που από την αρχή της πανδημίας παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, περιέγραψε την εντυπωσιακή εξάπλωση του στελέχους 20A.EU1, όπως το ονόμασε. Όπως διαπιστώνουν στη μελέτη τους οι ερευνητές, όσοι επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, καθώς κάθε ιικό στέλεχος έχει δική του γενετική «υπογραφή», με αποτέλεσμα να μπορεί να εντοπιστεί η πηγή προέλευσής του.

«Από την εξάπλωση του 20A.EU1 είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν ήταν επαρκή για να σταματήσουν την εξάπλωση στελεχών το καλοκαίρι» λέει η Έμα Χόντκροφτ, γενετίστρια από το πανεπιστήμιο της Βασιλείας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, που επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές της στη μελέτη της συμπεριφοράς του στελέχους, για να διαπιστώσει αν είναι πιο θανατηφόρο ή μεταδοτικό.

Η δρ Χόντκροφτ υπογράμμισε ότι το 20A.EU1 διαφέρει από τα υπόλοιπα στελέχη του Sars-Cov-2 (ο ιός που προκαλεί την ασθένεια Covid – 19): «Δεν έχω δει στέλεχος με τέτοια δυναμική όσο καιρό αναζητώ γονιδιακές αλληλουχίες κορωνοϊού στην Ευρώπη».

Οι επιστημονικές ομάδες που μελετούν το 20A.EU1 προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν έχει κάποια συγκεκριμένη μετάλλαξη που αλλάζει τη συμπεριφορά του αναφορικά με τον τρόπο που εισέρχεται ο ιός στον ανθρώπινο οργανισμό. Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου και οι «Financial Times» αναφέρουν πως το νέο στέλεχος έχει έξι χαρακτηριστικές γονιδιακές μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τον Ζοζέφ Φοβέ, γενετικό επιδημιολόγος από το πανεπιστήμιο του Γέιλ: «Χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες σαν και αυτή για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό και στη συνέχεια να ανιχνεύσουμε αντίστροφα την εξέλιξή τους για να δούμε τι τους κάνει πιο μεταδοτικούς».