Θεόδωρος Σεμερτζίδης: Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του Χ.Α (02 Μα’ί’ου 2020)

Μικτά συναισθήματα επεφύλασσε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 910,37 μονάδες αμετάβλητηΗ αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 75,02 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 66 έκλεισαν ανοδικά, 46 πτωτικά, και 58 παρέμειναν αμετάβλητες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύθηκε από την έναρξη της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, με τα κέρδη να ενισχύονται στο δεύτερο μισό αυτής, φθάνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 919,05 μονάδων, για να διαγραφούν στο κλείσιμο, με την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1,4 προς 1.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Προσωρινή αναστολή για την μετοχή της Τράπεζας Αττικής, η οποία έκλεισε στο limit down (0,2005 ευρώ) με όγκο 855,0 χιλ. τεμαχίων και ανεκτέλεστο 1.714.222 τεμαχίων, έπειτα από ανακοίνωση της τράπεζας για καθαρές ζημιές ύψους 306,4 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2020, οι οποίες την οδηγούν ουσιαστικά σε κρατικοποίηση, με τους μετόχους να υφίστανται (;) ένα ακόμη dilution από τραπεζική μετοχή την τελευταία δεκαετία.

Το ερώτημα που γεννάται στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής είναι, ότι οι εποπτικές αρχές, και κυρίως η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν γνώριζαν εδώ και καιρό την οικονομική της κατάσταση; Κι εάν ναι, για ποιο λόγο δεν έβγαλαν κάποια ανακοίνωση μιας και εκτός του ότι ήταν γνωστή η οικονομική κατάσταση της τράπεζας ήταν και μη αναστρέψιμη; Για ποιο λόγο η μετοχή από της 30 Οκτωβρίου του 2020 από το χαμηλό των 0,12 ευρώ κατέγραψε μια άνοδο της τάξεως του 138,3% έως το υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης; Μήπως λόγο των προοπτικών της ή του γενικότερου θετικού κλίματος που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο ελληνικό χρηματιστήριο; Φυσικά, τα παραπάνω ερωτήματα είναι ρητορικά, μιας και δεν πρόκειται να βρουν απάντηση, όπως δεν βρήκαν κι αυτά για την Τράπεζα Πειραιώς, την Folli Follie, και μια σειρά άλλες περιπτώσεις μετοχών.

Πακέτα συνεδρίασης

Υψηλότερη τιμή στόχο, τα 19,6 ευρώ έναντι 17,6 ευρώ δίνει για την μετοχή της Τιτάν η Eurobank Equities διατηρώντας τη σύσταση «αγορά». Όπως εξηγεί έχει θετική στάση καθώς περιμένει διατηρήσιμη βελτίωση της επιχειρηματικής απόδοσης και εξαιτίας του ότι η αποτίμηση 7,3 φορές EV/EBITDA με βάση τις εκτιμήσεις για το 2021 εμπεριέχει discount 18% έναντι του ανταγωνισμού. Όπως εξηγεί η εικόνα σε τρεις από τις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές που δραστηριοποιείται είναι θετική, ενώ τα έως τώρα στοιχεία από την πορεία του 2021 συνηγορούν υπέρ μιας καλύτερης χρονιάς.(euro2day.gr)

Υψηλό 52 εβδομάδων

Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα οι δείκτες Dow Jones, S&P 500, και Nasdaq παρέμειναν με σήμα strong buy. Στην Ευρώπη, οι δείκτες DAX 30, FTSE 100 και CAC 40 διατήρησαν επίσης το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Αμετάβλητος έκλεισε ο γενικός δείκτηςμε τον δείκτη RSI να παραμένει κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με τον όγκο να διαμορφώνεται χαμηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 923,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 874,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με το σήμα αγοράς να διατηρείταιΟ όγκος διαμορφώθηκε στα 29,74 εκατ. τεμάχια, έναντι 39,97 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, περιορίζοντας τα κέρδη του στο τέλος, με το σήμα αγοράς να παραμένεικαι τον δείκτη RSI να κλείνει κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.323 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 2.117 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Αρνητικό πρόσημο για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρόλα αυτά διατήρησε το σήμα αγοράς, με τον δείκτη RSI να κλείνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.356 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 1.160 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Με κέρδη έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, με τον δείκτη RSI να κλείνει κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 655,0 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 565,0 μονάδες (γραμμή ΓΔ)Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 22,31 εκατ. τεμάχια, έναντι 29,47 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

  • Μικτή εικόνα κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του πενταετούς να διαμορφώνεται στο 0,132με πτώση 19,82%, και του δεκαετούς στο 0,966με άνοδο 1,31%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter:

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem