Νέο ηχηρό μήνυμα της Ε.Ε. στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να σεβαστεί την ελληνική κυριαρχία στέλνει η Κομισιόν, ζητώντας από την Άγκυρα όχι μόνο αποκλιμάκωση αλλά και δέσμευση ότι αυτή θα διατηρηθεί.

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο τους» τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συνέχιση των προκλήσεων από την πλευρά της Άγκυρας.

Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε: «Οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, με καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ακόμη: «Όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των κρατών μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία, η Ε.Ε. ήταν και είναι πολύ σαφής: Περιμένουμε από την Τουρκία να έχει εποικοδομητική συμπεριφορά, να απέχει από βήματα που κλιμακώνουν, ρητορική ή ενέργειες και να δεσμευτεί στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο. Διαφορετικά, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα αναγκάζονταν να εξετάσουν κατάλληλη απάντηση. Αυτό δηλώθηκε ξεκάθαρα δύο φορές πέρυσι από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αυτή παραμένει η θέση μας μέχρι σήμερα».

«Η Ε.Ε. ήταν πολύ σαφής σε πολλές περιπτώσεις ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να δεσμευτούμε με την Τουρκία, σταδιακά, αναλογικά και αναστρέψιμα για να ενισχύσουμε τη συνεργασία σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό τους καθορισμένους όρους»  κατέληξε ο Πίτερα Στάνο, αναφέροντας ωστόσο ότι η Άγκυρα θα πρέπει να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και η αποκλιμάκωση πρέπει να διατηρηθεί.