Νέο άλμα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ – Στο 8,6% τον Μάιο, σε υψηλό 41 ετών

Αναπάντεχη αύξηση εμφάνισε τον Μάιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 8,6% -το υψηλότερο επίπεδο από το 1981- ανοίγοντας την πόρτα σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

Οι αναλυτές του Dow Jones ανέμεναν αύξηση στο 8,3%.

Εξαιρώντας τους ευμετάβλητους κλάδους των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 6% έναντι των εκτιμήσεων για 5,9%.

Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022, ο γενικός πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 1% ενώ ο «σκληρός» δείκτης κατά 6% έναντι των εκτιμήσεων 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα.

Τα σημερινά στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάγκη περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, με τους αναλυτές να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 

Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο της Federal Reserve βρίσκεται στο 0,75%, έχοντας τον Μάιο αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Με τον ίδιο ρυθμό, δηλαδή 50 μ.β., εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν και οι επικείμενες επιτοκιακές αναθεωρήσεις.  

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, και υπό τον φόβο επιβράδυνσης της οικονομίας, η απόδοση των 2ετών αμερικανικών ομολόγων εκτινάσσεται στο 2,9%, ενώ η απόδοση των 10ετών παραμένει στο 3%. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.