Νέες περιπέτειες για τον Μπόρις Τζόνσον εξαιτίας του partygate

Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ότι είπε ψέματα στους βουλευτές βρίσκεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφίες του με ένα ποτήρι στο χέρι σε άλλο ένα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, την ώρα που ίσχυαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Μάλιστα, η αστυνομία φέρεται ότι επέβαλε πρόστιμα στους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στο πάρτι, αλλά όχι στον Βρετανό πρωθυπουργό.

Οι νέες αποκαλύψεις ήρθαν καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο βρισκόταν σε πόλεμο ενημέρωσης σχετικά με την επικείμενη δημοσίευση της έρευνας για την παραβίαση του κανόνα από τη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι, η οποία αναμένεται να ασκήσει δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σάιμον Κέις.

Τη Δευτέρα, η Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι είχε υποκινήσει μια συνάντηση μεταξύ της Γκρέι και του Τζόνσον πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, η οποία αναμενόταν εντός ημερών, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τους υπουργούς ότι είχε γίνει κατόπιν αιτήματος της Γκρέι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Τζόνσον προφανώς πρότεινε στην Γκρέι να μη δημοσιεύσει την έκθεση, αμφισβητώντας αν «έχει πολύ νόημα (η δημοσίευση της έκθεσης) τώρα που είναι όλα εκεί έξω» σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times».

Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν τελικά το βράδυ της Δευτέρας από το ITV News και τραβήχτηκαν σε πάρτι που οργανώθηκε για την αποχώρηση του επικεφαλής Επικοινωνίας Λι Κέιν στις 13 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στην Αγγλία.

Σε αυτές εμφανίζεται ο Βρετανός πρωθυπουργός να σηκώνει το ποτήρι, να συζητά με άλλους γύρω από ένα τραπέζι πάνω στο οποίο βρίσκονται πολλά μπουκάλια κρασιού και φαγητό. Αυτό το πάρτι έγινε αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, όπως και οι άλλες γιορτές που οργανώθηκαν στους κύκλους της εξουσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ερωτηθείς στη Βουλή των Κοινοτήτων για το πάρτι του Νοεμβρίου ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν έγινε καμία γιορτή αυτήν την ημερομηνία και ότι είναι βέβαιος ότι δεν παραβιάστηκε κανένας κανόνας.

Υπενθυμίζεται ότι του έχει επιβληθεί πρόστιμο, αλλά για τη συμμετοχή του σε πάρτι-έκπληξη για τα 56α γενέθλιά του στην Ντάουνινγκ Στριτ, και όχι για την γιορτή αυτή της αποχώρησης του επικεφαλής Επικοινωνίας. Η δημοσίευση των φωτογραφιών επαναφέρει τις επικρίσεις.

Η δεύτερη στην ιεραρχία του Εργατικού Κόμματος Αντζελα Ρέινερ δήλωσε στο ITV ότι προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπόρις Τζόνσον για τη γιορτή αυτή, που δεν μοιάζει με συγκέντρωση εργασίας. Σύμφωνα με την κυρία Ρέινερ, το επιβαρυντικό στοιχείο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον «γνώριζε ότι παραβιάζει τους κανόνες (…) και ωστόσο προσπάθησε να ξεφύγει. Προσπάθησε να πει ψέματα στους Βρετανούς και προσπάθησε να πει ψέματα στο Κοινοβούλιο».

Η αστυνομική έρευνα έχει τελειώσει και κατέληξε στην επιβολή 126 προστίμων για γεγονότα που τοποθετούνται σε οκτώ διαφορετικές ημερομηνίες, από τις 20 Μαΐου 2020 μέχρι τις 16 Απριλίου 2021.

Ωστόσο, η δημοσίευση της έκθεσης της δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι αναμένεται τις προσεχείς ημέρες και είναι πιθανόν ότι θα δώσει στοιχεία και φωτογραφίες για ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις, ρίχνοντας νερό στον μύλο των επικρίσεων.

Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής έρευνας με αντικείμενο να προσδιοριστεί αν ο Μπόρις Τζόνσον σκοπίμως παραπλάνησε τους Βρετανούς βουλευτές για την υπόθεση αυτή, δηλώνοντας στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι «τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες».