Νέα στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία ζήτησε ο Ζελένσκι από το Κογκρέσο

Να εγκρίνει τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία παρότρυνε το αμερικανικό Κογκρέσο ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν να περάσει νομοσχέδιο που προβλέπει πακέτο 60 δισ. δολαρίων, όπως αξιώνει επί μήνες ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Θα επιζήσουμε στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου; Ασφαλώς. Αλλά όχι όλοι» τόνισε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος ειδικά στις απώλειες μεταξύ των αμάχων αφότου εισέβαλε στη χώρα του ο στρατός της Ρωσίας πριν από σχεδόν δυο χρόνια. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το τίμημα της βοήθειας στο Κίεβο σήμερα είναι πολύ κατώτερο αυτού που θα είχε αύριο η σύγκρουση με τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα, αν επικρατήσουν στον πόλεμο.

Ο βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, της έχουν διαθέσει στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, όμως οι κρουνοί έχουν κλείσει και ο ουκρανικός στρατός υφίσταται ελλείψεις πυρομαχικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προεξοφλείται ήδη πως θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εναντιώνεται στη χορήγηση περαιτέρω αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και αξιοποιεί την επιρροή του για να μην περάσει το σχέδιο νόμου για αυτήν, για τον λόγο αυτό Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά οι πιστοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση που θέλει ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει επίσης εκστρατεία για την επανεκλογή του, υποστηρίζει πως, αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τη βοήθεια, θα πρόκειται «για δώρο» των Ρεπουμπλικάνων «στον Πούτιν».

Μπορέλ: Οι 27 πρέπει να κάνουν περισσότερα ως προς τις παραδόσεις πυρομαχικών

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ παρότρυνε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν περισσότερα για να παραδίδονται πυρομαχικά στην Ουκρανία, η οποία είναι αντιμέτωπη με υπεροπλία του αντιπάλου στον πόλεμο με τη Ρωσία. «Οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι αποφασισμένοι να πολεμήσουν, αλλά έχουν ανάγκη πυρομαχικά. Επειγόντως και σε τεράστιες ποσότητες» τόνισε ο κ. Μπορέλ σε επιστολή του που φέρει ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου.

«Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις πυρομαχικών έχουν κόστος σε ανθρώπινες ζωές κι εξασθενίζουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας» συνέχισε.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. είχε υποσχεθεί την περασμένη χρονιά να παραδώσει στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες. Όμως τα κράτη-μέλη της δεν αναμένεται να φτάσουν παρά σε κάτι περισσότερο από τη μισή ποσότητα του στόχου αυτού εντός της προθεσμίας που είχαν ορίσει, δηλαδή ως τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η Ε.Ε. αναμένεται να αυξήσει τις παραδόσεις και να φτάσει το 1,5 εκατ. οβίδες μέσα στη χρονιά, όμως η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερα πυρομαχικά επέμεινε και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι κατά συνέπεια πως είναι καθήκον και ευθύνη μου να σας καλέσω για ακόμη μια φορά για να δούμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν να αντλήσουν μεγαλύτερες ποσότητες «από τα στοκ» που διαθέτουν, να κάνουν περισσότερες παραγγελίες σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες, να αγοράσουν πυρομαχικά όπου υπάρχουν και να χρηματοδοτήσουν την ουκρανική βιομηχανία. «Αυτό που χρειάζεται είναι άμεση χρηματοοικονομική ρευστότητα. Το να μην κάνουμε τίποτε δεν είναι επιλογή» σημείωσε.

Καθώς αύριο Σάββατο είναι η δεύτερη επέτειος της ευρείας κλίμακας επίθεσης της Ρωσίας, η Ουκρανία βρίσκεται σε «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στα μέτωπα, αναγνώρισε τη Δευτέρα ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέλαβε το χωριό Πόμπεντα στην ανατολική Ουκρανία προελαύνοντας περαιτέρω, μερικά εικοσιτετράωρα αφού κατέλαβε την πόλη-οχυρό Αβντιίβκα έπειτα από πολύμηνες μάχες.