Νέα ρεκόρ για τη Wall Street – Ώθηση από τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα

Με οριακά κέρδη ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street που ωστόσο ήταν αρκετά να ωθήσουν τους S&P 500 και Dow Jones σε νέα ιστορικά υψηλά.

Τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων εταιρειών που δημοσιεύονται αυτό το διάστημα ουσιαστικά δημιουργούν κλίμα ευφορίας στους επενδυτές καθώς δημιουργείται η αίσθηση ότι οι οικονομικές αρνητικές συνέπειες της πανδημίας μένουν στο παρελθόν.

Στη λήξη της συνεδρίασης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε μόλις κατά 0,04% και έκλεισε στις 35.756 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε στις 15.253 μονάδες με κέρδη 0,06%. Ο S&P 500 κέρδισε 0,18% και έκλεισε στις 4.574 μονάδες

Το θετικό κλίμα συνεχίζει να τροφοδοτείται από τα αποτελέσματα τριμήνου που κατά βάση ξεπερνούν με άνεση τις ήδη αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών και εν γένει τα επιχειρηματικά νέα, με τις ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας να έχουν φύγει στην παρούσα φάση από το προσκήνιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ώθηση στη σημερινή συνεδρίαση έδωσε η μετοχή της United Parcel με κέρδη 7,50%, αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών όχι μόνο στην κερδοφορία και στα έσοδά της, αλλά σχεδόν σε κάθε πεδίο των οικονομικών της μεγεθών.

Ακολούθησε η General Electric με +2,10%, καθώς αναβάθμισε την εκτίμησή της για την κερδοφορία στο σύνολο του έτους έπειτα από τα εξίσου ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο.

Αντίθετα, πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Facebook που έκλεισε με απώλειες 3,93% καθώς ξεπέρασε μεν τις εκτιμήσεις στα κέρδη της με 3,22 δολ. ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 3,19 δολ, αλλά τις έχασε στα έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 29,01 δισ. δολάρια έναντι εκτίμησης για 29,57 δισ.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει πάντως μετά τη λήξη των συναλλαγών και τις ανακοινώσεις τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft και Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google, οι οποίες αναμένεται πως θα κινηθούν ισχυρά με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στις όποιες ενδείξεις από τις διοικήσεις τους ότι μπορούν να διατηρήσουν τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Η σεζόν των αποτελεσμάτων έχει κάνει ακόμα μία εξαιρετική αρχή, αλλά το μεγάλο τεστ τώρα αφορά το κατά πόσο οι κολοσσοί της τεχνολογίας θα κάνουν το παραπάνω βήμα», σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής της LPL Financial Ράιαν Ντέτρικ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «με την αγορά σε ιστορικά υψηλά ο πήχης έχει τεθεί αρκετά υψηλότερα και οι Big Tech θα χρειαστεί να εντυπωσιάσουν προκειμένου να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα».

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τώρα έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου 119 από τις εταιρείες του «δείκτη των δεικτών», του S&P 500, και το 83% εξ αυτών να έχει υπερβεί τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.