Νέα ώθηση στη Wall Street από την πτώση της ανεργίας

Νέα ώθηση στην αμερικανική αγορά δίνει η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο, με τους Dow Jones και S&P 500 να κινούνται ανοδικά και τον δεύτερο να έχει διευρύνει το ρεκόρ του, καθώς η ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας δείχνει να ανανεώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, την ώρα που συνεχίζονται τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,5% ή 180 μονάδων και διαπραγματεύεται στις 35.238 μονάδες, ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,2% και έχει διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 4.440 μονάδες, ενώ αντίθετα ο «ωφελημένος» της πανδημίας Nasdaq υποχωρεί κατά 0,3%.

Βασική είδηση της ημέρας ήταν οι σημαντικά βελτιωμένοι ρυθμοί – τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αλλά και έναντι των εκτιμήσεων – με τους οποίους κινήθηκε η αγορά εργασίας των ΗΠΑ τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης τα νέα μισθολόγια σε μη αγροτικές θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 943.000, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 865.000, αλλά και σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Ιούνιο που έδειξαν 938.000.

Σε αυτό το κλίμα, η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στο 5,4% ενώ οι αναλυτές την ανέμεναν στο 5,7%, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση συγκριτικά με το 5,9% του Ιουνίου.

Η ανακοίνωση των στοιχείων, λίγο πριν ξεκινήσουν οι σημερινές συναλλαγές, είχε δώσει ώθηση ήδη στους κρατικούς τίτλους των ΗΠΑ, με την απόδοση τους δεκαετούς να ενισχύεται άνω του 5,7% στο 1,287 με αποτέλεσμα πρωταγωνιστές της συνεδρίασης να αναδεικνύονται οι τραπεζικοί τίτλοι, καθώς ενισχύονται οι προοπτικές κερδοφορίας τους.

Ειδικότερα, η JPMorgan σημειώνει άνοδο περίπου 2%, η Bank of America βρισκεται στο +1,8%, η Wells Fargo στο +1,7% και η Goldman Sachs στο +1,6%.

Παρομοίως, θετικές επιδόσεις παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας, σε κλάδους όπως η βιομηχανίας και οι πρώτες ύλες, με την Dow Inc να ενισχύεται κατά 1,2%, την Boeing κατά 0,9% και την Caterpillar κατά 0,85%.

  • AYTH THN ΣΤΙΓΜΗ @20:00