Νέα κόκκινα δάνεια 7 – 10 δισ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες

Μία αύξηση ύψους 10-15% στα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών αναμένεται στο άμεσο μέλλον, λόγω της κρίσης του κορονοϊού.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκαναν οι εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού κλάδου κύριοι Θοδωρής Καλαντώνης και Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας  στη διαδικτυακή συζήτηση «Κόκκινα Δάνεια: Η νέα πραγματικότητα», που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών,

Ο κ. Καλαντώνης εκτίμησε πως από τα 70 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αναμένεται να υπάρξει αύξηση κατά 7-10 δισ. ευρώ, άρα μπορεί τα κόκκινα δάνεια να φτάσουν έως τα επίπεδα των 77-80 δισ. ευρώ.

Σε αυτά, όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται και τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν αλλά και όσα «ξανακοκκινήσουν».

«είναι δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη, όμως αναμένεται αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 10-15%».

Ο ίδιος διαχώρισε το θέμα του πτωχευτικού κώδικα από την κοινωνική πολιτική της προστασίας. Σημείωσε πως το 2008 γίνονταν 60.000 πλειστηριασμοί και τα κόκκινα ήταν στο 5% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Φτάσαμε το 2020-2016 όπως είπε να μη γίνονται πλειστηριασμοί, με ύψος κόκκινων δανείων 40% του χαρτοφυλακίου. Πέρσι οι πλειστηριασμοί ήταν 20.000 και αποτέλεσε το pick τους.

Σε ότι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα αυτός πρέπει να αποτελεί ένα εργαλείο.
Θεωρώ είπε ο κ. Καλαντώνης  ότι έπρεπε να έχει γίνει μια Bad bank στις αρχές της προηγούμενης κρίσης.

Δεν έγινε και δεν βλέπω μια Bad bank στην Ελλάδα εκτός και εάν γίνει στο πλαίσιο το ευρωπαϊκό.

Επεσήμανε πως πρέπει να στηρίξουν οι τράπεζες τις βιώσιμες επιχειρήσεις και εκείνες που άντεχαν πριν τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στον ξενοδοχειακό κλάδο ο κ. Καλαντώνης δήλωσε ότι «θα σταθούμε δίπλα στους πελάτες μας για την αντιμετώπιση της κρίσης και θα διαθέσουμε 700 εκατ. ευρώ στους ενήμερους και δυνατούς παίκτες για να βγουν αλώβητοι από την κρίση».

Ο κ. Καλαντώνης σημείωσε ότι υπάρχουν κατηγορίες ξενοδοχείων και ξενοδόχων, και οι λύσεις που θα προσφέρουμε θα αφορούν και αυτούς που είναι έστω οριακά βιώσιμοι και αξίζουν να τους βοηθήσουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι «στους μη βιώσιμες οι λύσεις περιορισμένες»

Ο κ. Γεωργακόπουλος έκανε λόγο για κύμα νέων κόκκινων και ότι θα πρέπει να γίνει κρίσιμη δουλειά τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να καθυστερήσει η «επιδημία των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Κρίσιμο σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο είναι να περιορίσουμε το πρόβλημα προκειμένου στη συνέχεια να σχεδιάσουμε πιο αποτελεσματικά, ποια από τα περιστατικά υπάρχει δυνατότητα να εξυγιανθούν.

«Όπως βοηθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα θα βάλουμε ανάχωμα σε οπορτουνιστικές απόπειρες και μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να απορροφηθούν τα δισεκατομμύρια που θα θα πέσουν στην οικονομία και στις βιώσιμες επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Γεωργακόπουλος υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση της απασχόλησης.

Οι τράπεζες πάνε χέρι χέρι με τις επιχειρήσεις και βλέπουν τα προβλήματά τους και λαμβάνουν μέριμνα ώστε να διοχετεύσουν κεφάλαια κίνησης.

Στοιχεία που θα παίξουν ρόλο είναι η εξέλιξη της απασχόλησης, οι ταξιδιωτικές οδηγίες και τα στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος  η αναστολή των πλειστηριασμών δεν βοηθάει τις τράπεζες στη διαπραγμάτευση ρυθμίσεων και πως η έννοια της προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κατά την έννοια που υπάρχει εδώ.

Σε ότι αφορά την ιδέα της Βad Βank η μεγάλη αβεβαιότητα οδηγεί στο να πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις και όλες οι προοπτικές.

Βραχυπρόθεσμα στην Ελλάδα θα πρέπει να δούμε πως θα τελειώσουμε τις μεγάλες τιτλοποιήσεις που ξεκινήσαμε και αυτό είναι το πρώτο.

Το να κοιτάζουμε όπως περαιτέρω σενάρια παραμένει δόκιμο.

Ως προς τα ξενοδοχεία οι ελληνικές τράπεζες όπως βοήθησαν τα περασμένα χρόνια στην κρίση θα βάλουν ανάχωμα σε οπορτουνιστικές απόπειρες για τον κλάδο να μην αγοραστούν σε εξευτελιστικές τιμές χωρίς να εμποδίζουμε τις νέες επενδύσεις.
Θέλουμε να κοιτάξουμε τα δάνεια να πάνε στις βιώσιμες επιχειρήσεις και για τις σωστές χρήσεις όπως η συντήρηση της απασχόλησης. Θα πάνε εκεί που πρέπει και κυρίως  στην απασχόληση.

Στη συζήτηση εκτός από τους κυρίους Γεωργακόπουλο, CEO της Intrum και Καλαντώνη, Εκτελεστικό Πρόεδρο της FPS, συμμετείχαν ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Πάνος Παλαιολόγος Ιδρυτής και Πρόεδρος της HotelBrain και ο Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους

Ο κ. Παλαιολόγος εξέφρασε την αγωνία του τουριστικού κλάδου για μαζικά πωλητήρια σε ξενοδοχεία λόγω της κρίσης, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «να ανταπεξέλθουμε στην κρίση, να βελτιώσουμε το προϊόν και την τουριστική πίτα έτσι ώστε το εισόδημα να παραμείνει στη χώρα».

«Αποφύγαμε», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το πλιάτσικο από αγοραστές στην προηγούμενη κρίση, εκφράζοντας την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση με τις τράπεζες έτσι ώστε να επιμεριστούν τα βάρη από την τρέχουσα κρίση».

Ο κ. Παλαιολόγος εξήγησε ότι μια χαμένη χρονιά δεν θα έπρεπε να είναι η χαριστική βολή για τον τουρισμό, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του λόγω του κατακερματισμού που χαρακτηρίζει τον κλάδο στη χώρα μας.

Ο κ. Παλαιολόγος εκτίμησε ότι κατά την προηγούμενη κρίση οι τράπεζες «έσωσαν την παρτίδα και έδωσαν πίστωση χρόνου στον και κλάδο» και όπως είπε χαρακτηριστικά οι εξελίξεις τους δικαίωσαν διασώζοντας αποτιμήσεις, έχοντας πλήρη εικόνα του ότι η διάσωση του τουρισμού είναι εθνικό έργο για τη χώρα.

Ο κ.  Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σημείωσε ότι ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει ψηφίσει το σχέδιο Ηρακλής προκειμένου να αναταχθούν τα κόκκινα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Το σχέδιο θα αξιοποιηθεί για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια.
Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι άλλο θα το συζητήσουμε.
Παρακολουθούμε πανευρωπαϊκά τις εξελίξεις.
Διαχώρισε την προστασία της πρώτης κατοικίας από το πτωχευτικό δίκαιο, μίλησε για τη δεύτερη ευκαιρία και το νέο πτωχευτικό και διευκρίνισε πως δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί όσο κρατάει η πανδημία
Εμείς υποστηρίζουμε επιχειρήσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνουμε συμβουλές και ζητούμε από αυτές σχέδιο είπε ο κ. Κουρμούσης..

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημείωσε πως το επιμελητήριο εκπροσωπεί την υγιή  επιχειρηματικότητα. Θέλουμε τα δάνεια από τις τράπεζες να πάνε εκεί που πρέπει.
Η Βad Bank είναι μια ανάγκη της εποχής.
Αν δόθηκαν δάνεια σε κακές επιχειρήσεις δεν φταίμε εμείς σημείωσε.
Οι όροι ισότιμοι προς όλους.
Πρέπει να μειωθούν τα έξοδα των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.