Νέα καθυστέρηση στην εμπορική λειτουργία της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα – mini συναγερμός για έλλειψη αερίου

Παρά τη γραπτή δέσμευση του ΔΕΣΦΑ ότι η 3η Δεξαμενή της Ρεβυθούσας θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση  το αργότερο μέχρι τέλος Νοεμβρίου και παρά τα εγκαίνια που θα γίνουν πανηγυρικά, πιθανότατα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, στις 22 του μηνός, η εμπορική λειτουργία της 3ης δεξαμενής δεν είναι εφικτή πριν τις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η διοίκηση του Διαχειριστή ενημέρωσε το ΥΠΕΝ ότι οι αβεβαιότητες της δοκιμαστικής λειτουργίας επιβάλλουν νέο χρονοδιάγραμμα, γεγονός που σήμανε και πάλι ένα mini συναγερμό, όσον αφορά την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και ειδικότερα την επαρκή προμήθεια αερίου.

Χθες πραγματοποιήθηκε μάλιστα σύσκεψη για το θέμα αυτό στο ΥΠΕΝ, το οποίο προφανώς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την εκδήλωση κάποιας κρίσης, και έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή διερεύνησης για τις κατάλληλες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα λείψει το αέριο κατά το πρώτο 15μερο του Δεκεμβρίου.

Παρότι οι 15 ημέρες καθυστέρηση δεν είναι πολλές, εντούτοις υπό τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά, μπορούν να είναι καθοριστικές.

Το θέμα σχετίζεται και με τη νέα υποχρέωση που έχουν οι ηλεκτροπαραγωγοί να τηρούν εποχικό απόθεμα. Καθώς λοιπόν αυτή τη στιγμή χωρίς την 3η Δεξαμενή, ο διαθέσιμος χώρος στη Ρεβυθούσα δεν επαρκεί, είναι σαφές ότι ο χρόνος παράδοσης του έργου σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αγοράς, καθιστά κρίσιμη την έγκαιρη εμπορική λειτουργία.

Η διαβεβαίωση άλλωστε του ΔΕΣΦΑ για παράδοση της Ρεβυθούσας εντός του Νοεμβρίου ήταν ο λόγος για τον οποίο δεν ελήφθησαν εφέτος άλλα έκτακτα μέτρα, όπως η ενοικίαση πλοίου – αποθήκης όπως είχε προτείνει η ΔΕΠΑ και όπως είχε γίνει τις προηγούμενες χρονιές.

Αλλιώς, η λήψη έκτακτων μέτρων θα ήταν επιβεβλημένη, καθώς τα προβλήματα στο Βέλγιο δημιουργούν φόβους ντόμινο, ειδικά εάν ο καιρός «αγριέψει» το επόμενο διάστημα.

Η διακοπή λειτουργίας έξι εκ των επτά πυρηνικών μονάδων του Βελγίου (βλέπε σχετικό άρθρο) έχει οδηγήσει στην κατάστρωση σχεδίου έκτακτης ανάγκης.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν θα μπορέσει η Γαλλία να προμηθεύσει τις απαραίτητες ποσότητες στο Βέλγιο κατά τους μήνες αυτούς. Το μεγάλο ερώτημα είναι οι καιρικές συνθήκες, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές από τη Γερμανία εξαρτώνται από τις πρωτοβουλίες των γερμανικών διαχειριστών να “αδειάσουν” χώρο στις διασυνδέσεις τους.

Ήδη πάντως η τιμή του ηλεκτρισμού στην αγορά του Βελγίου έχει σκαρφαλώσει περιστασιακά ακόμα και στα 411 ευρώ ανά Μεγαβατώρα!

Εγκαίνια στις 22 του μήνα

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τα εγκαίνια των έργων στη Ρεβυθούσα θα γίνουν κανονικά στις 22 Νοεμβρίου.
Η καινούργια δεξαμενή είναι χωρητικότητας 95.000 κ.μ, αυξάνει τη συνολική χωρητικότητα της Ρεβυθούσας στα 225.000 κ.μ., και προφανώς ανοίγει νέες δυνατότητες εξαγωγής φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια.

Η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας περιλαμβάνει την αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης LNG από 1.000 σε 1.400 κυβικά LNG/ώρα καθώς και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού. Στην ουσία, με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης η δυναμικότητα του συστήματος σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα 7 δισ. κυβικά ετησίως, εκ των οποίων τα 5 δισ. θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τα Βαλκάνια και τα 2 δισ. προς την ελληνική αγορά. Το κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα 147 εκ. ευρώ και καλύφθηκε με επιχορηγήσεις, δανεισμό από την ΕΤΕΠ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από το ΔΕΣΦΑ, η νέα Ρεβυθούσα θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών σε εισαγωγές των χωρών των Βαλκανίων μέχρι την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Ταυτόχρονα, και σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αναζητούν πύλες εισόδου προς την Ευρώπη του δικού τους σχιστολιθικού φυσικού αερίου, η Ρεβυθούσα μπορεί να επιτελέσει αυτόν ακριβώς το ρόλο. Το ίδιο ισχύει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και για το αέριο από τις πλούσιες πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή του Ισραήλ και της Κύπρου.

Σε ότι αφορά αυτό καθ’ εαυτό το έργο, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και η κατασκευή της 3ης δεξαμενής, ξεκίνησε το 2011 για να ανατεθεί από το ΔΕΣΦΑ σε εργολάβο το 2013 με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.