Νέα ένεση ρευστότητας χρειάζεται το Βρετανικό Συμβούλιο

Το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) «ξεμένει» από μετρητά λόγω του lockdown και βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης.

Η πανδημία ανάγκασε το Βρετανικό Συμβούλιο να κλείσει 44 από τα 47 σχολεία αγγλικής γλώσσας και 195 από 223 κέντρα εξετάσεων σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης. Ετσι χάθηκε η κύρια πηγή εσόδων και προέκυψε σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το British Council είναι δημόσιος οργανισμός, που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών και μια φιλανθρωπική οργάνωση που προωθεί την εκμάθηση αγγλικών, χρηματοδοτεί την έρευνα και την κατάρτιση καθηγητών Αγγλικών και διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικής διπλωματίας. Έχει ήδη λάβει 26 εκατομμύρια λίρες έκτακτης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, πέρα ​​από την ετήσια επιχορήγησή της ύψους 161 εκατομμυρίων λιρών και έχει θέσει σε καθεστώς επιδοτούμενης αναστολής το 18% των περίπου 1.175 εργαζομένων του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, η Ένωση Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών και βουλευτές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι αυτό το ποσό δεν θα καλύψει το κενό χρηματοδότησης και τα αποθεματικά ενδέχεται να εξαντληθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Η οργάνωση διεξάγει συνομιλίες με αξιωματούχους για μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, αλλά ένας αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να περιμένει, έως ότου ο πλήρης αντίκτυπος της πανδημίας είναι ξεκάθαρος, προτού αποδεσμεύσει επιπλέον χρήματα.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου δήλωσε: «Η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά μας. Είμαστε ευγνώμονες για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και είμαστε σε εποικοδομητικές συνομιλίες μαζί της  για την αναζήτηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης.»

Κατά το οικονομικό έτος 2019-20, το British Council κατόρθωσε να αυξήσει τα έσοδά του σε 1,33 δισεκατομμύρια λίρες από 1,25 δισεκατομμύρια το προηγούμενο έτος, παρά την περικοπή κατά 9,5% της κρατικής επιχορήγησης.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση βοηθά το Βρετανικό Συμβούλιο να αποκτήσει πρόσβαση σε προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, ώστε να του επιτρέψει να προσελκύσει προσωπικό, εκτός από τη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης ύψους 26 εκατομμυρίων λιρών.