ΝΑΤΟ και Ε.Ε. καταδίκασαν τη φονική επίθεση εναντίον του «Mercer Street» στα ανοιχτά του Ομάν

Kαταδίκασαν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. τη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου «Mercer Street» στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ομάν, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν.

Συγκεκριμένα, με σημερινή ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ καταδικάζει έντονα την πρόσφατη φονική επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου στην ακτή του Ομάν, επισημαίνοντας τα εξής: «Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και πρέπει να τηρείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Ιράν είναι πολύ πιθανό υπεύθυνο για αυτό το περιστατικό. Οι Σύμμαχοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες του Ιράν στην περιοχή και καλούν την Τεχεράνη να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η εκπρόσωπος αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ναμπίλα Μασράλι, ερωτηθείσα σχετικά τόνισε: «Οι πολύπλοκες συνθήκες αυτής της επίθεσης πρέπει να διευκρινιστούν… Η ΕΕ σημειώνει τις αξιολογήσεις που πραγματοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ. Τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με την ασφάλεια και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Η Ναμπίλα Μασράλι σημείωσε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αποφύγουν κάθε ενέργεια που θα ήταν επιζήμια για την ειρήνη και την περιφερειακή σταθερότητα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα από πολύ κοντά.

Το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για τις απώλειες που υπέστησαν.