ΝΑΤΟ: Απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας το αν ενταχθούν

«Το ΝΑΤΟ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί νέα μέλη και εναπόκειται σε χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν σε αυτό» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.

«Αποτελεί ελεύθερη απόφαση οποιουδήποτε κράτους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτημα για ένταξη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει» δήλωσε ο Μπάουερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ, προσθέτοντας: «Δεν αναγκάζουμε κανέναν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ο Μπάουερ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σεούλ και ΝΑΤΟ. Η επίσκεψή του συνέπεσε με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο χθες, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τη Σεούλ στρατιωτική βοήθεια, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι συζήτησε το αίτημα του Ζελένσκι με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αλλά επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να προσφέρουν στην Ουκρανία «μη φονική» βοήθεια προς το παρόν.

«Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητήσει αυτού του είδους τα συστήματα, σημαίνει ότι τα χρειάζεται» τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος, ωστόσο πρόσθεσε ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αποφασίζει αν προτίθεται και αν μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τη Σεούλ να προσφέρει όπλα στο Κίεβο, όπως και το ίδιο δεν του προσφέρει όπλα, αν και χώρες μέλη της Συμμαχίας το πράττουν.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι και η «μη φονική» βοήθεια -κράνη και ιατρικά κιτ, μεταξύ άλλων-που έχει στείλει η Νότια Κορέα στην Ουκρανία είναι επίσης σημαντική. Το ΝΑΤΟ και τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν «ό,τι είναι δυνατό» προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση της Ουκρανίας, αλλά δεν πρόκειται να στείλει δικά του αεροσκάφη ή στρατό στη χώρα, κατέληξε ο Μπάουερ.