Νάγκελ: Η ΕΚΤ μπορεί να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια σύντομα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να μην μειώσει ξανά τα επιτόκια για ένα διάστημα, καθώς παρακολουθεί πόσο γρήγορα ο πληθωρισμός υποχωρεί στο στόχο του 2%, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιοακίμ Νάγκελ.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί εν μέσω της ακόμα υψηλής αβεβαιότητας γύρω από την οικονομία και την εξέλιξη των πιέσεων στις τιμές, είπε ο Νάγκελ – ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank – σε ομιλία του τη Δευτέρα.

Επανέλαβε τη μάντρα της ΕΚΤ ότι οι μελλοντικές αποφάσεις θα λαμβάνονται βάσει δεδομένων, και σε κάθε συνεδρίαση.

«Μεταφορικά μιλώντας: Δεν μας βλέπω σε μια κορυφή βουνού από την οποία θα κατέβουμε ό,τι και να γίνει», είπε ο Νάγκελ. «Περισσότερο μας βλέπω σε μια κορυφογραμμή όπου πρέπει ακόμα να βρούμε το σωστό σημείο για μια περαιτέρω κατάβαση».

Τα σχόλια έρχονται μετά από μία σειρά παρατηρήσεων που κρούουν τον κώδωνα σε περίπτωση πιθανής περαιτέρω μείωσης του κόστους δανεισμού, η οποία θα έρθει πολύ γρήγορα.

Ο Ιρλανδός συνάδελφος του Νάγκελ, Γκαμπριέλ Μαχλούφ έφτασε στο σημείο να υποδείξει ότι η ΕΚΤ μπορεί να μην συνεχίσει καθόλου την περαιτέρω χαλαρωτική πολιτική.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν ακόμη νικήσει το «θηρίο του πληθωρισμού» και υποστήριξε ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι κομβικής σημασίας για τους αξιωματούχους σχετικά με το εάν θα περικόψουν περαιτέρω τα επιτόκια ή όχι.

Ο Λετονός Μαρτέν Κάζακς σημειώσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός δεν θα επανέλθει.