Να γίνει παντού “του Σκαραμαγκά” (του Γιώργου Κράλογλου)

  • Να γίνει παντού “του Σκαραμαγκά” (Του Γιώργου Κράλογλου)

Υπάρχουν και άλλοι Προκοπίου που δείχνουν δρόμους και λύσεις στην οικονομία. Θα τους βρείτε αν πουλήσετε κράτος, μόνο όπως κάνατε με τον Σκαραμαγκά.

@capital.gr

Βγάλτε από τις πλάτες του κράτους, δηλαδή από τις δικές μας ως φορολογούμενους, τα 30-35 σαράβαλα που κρατάτε, με μεγάλες θυσίες του κορβανά, για να έχετε πόρτες διορισμών και εξυπηρετήσεων της διαπλοκής.

Ας το συνειδητοποιήσουμε. Πολιτικός κόσμος και κοινωνία. Είναι καταστροφή για την Ελλάδα να βρίσκεται η αμυντική βιομηχανία στα χέρια του κράτους.

Να πληρώνουν οι φορολογούμενοι τις ζημιές της. Και οι κυβερνήσεις να παίζουν το γνωστό θέατρο του δήθεν ελέγχου των αμυντικών δαπανών, επειδή αναθέτουν έργα και κατασκευές και στα ζημιογόνα κρατικά σαράβαλα.

Όσοι από την πολιτική σκηνή δεν θέλουν να το καταλάβουν ή δεν τους αφήνουν οι μικροκομματικές τους σκοπιμότητες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση με τις επενδυτικές προτάσεις που θα παραλάβουν στο τέλος του χρόνου και στους τομείς κατασκευής ειδών άμυνας.

Έρχονται ιδιωτικές επενδύσεις στον χώρο άμυνας, μετά από 30 χρόνια απουσίας, λόγω των στεγανών και της αντιπαλότητας που προκάλεσαν οι αλυσιδωτές κρατικοποιήσεις, με αρχή τους ομίλους Μποδοσάκη.

Από την άλλη, βεβαίως και είναι καταστροφή για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας να χαθούν προσβάσεις στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη με ρόλο (τον δικαιούμαστε γεωπολιτικά) στις (βεβαιότατες) ενεργειακές ανακατατάξεις.

Το κεφάλαιο αυτό άνοιξε το 1976-77 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πέρασε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση… και παραμένει ανοικτό μόνο ως σύνθημα προγραμματικών δηλώσεων…

Ποιος δεν έχει βαρεθεί να ακούει ότι είναι πρωταγωνιστικός ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και ποιος δεν βλέπει την απραξία κάθε κυβέρνησης, όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μοναδικός λόγος είναι ότι ο περιβόητος ενεργειακός μας ρόλος και στα Βαλκάνια ανήκει, μονοπωλιακά, στο κράτος.

Δεκαετίες τώρα, κρατικές πρωτοβουλίες στην ενέργεια μεταφέρονται και μεταλλάσσονται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Μοναδική εξαίρεση η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τη γνωστή συνέπεια της πτώσης της τότε κυβέρνησης, επειδή δυσαρεστήθηκαν οι (αντίθετοι στον Πούτιν), Αμερικάνοι.

Δεν παροτρύνουμε κανένα να παραδώσουμε την ενεργειακή μας πολιτική και τα συμφέροντα της χώρας, στα ενεργειακά Βαλκάνια, σε ιδιώτες επενδυτές και το κράτος μας να έπεται… Αλίμονο.

Πότε όμως θα κάνουμε, όπως οφείλουμε, έντονη την ενεργειακή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί που προσεγγίζουμε τον βαλκανικό χώρο των ενεργειακών ανακατατάξεων, ώστε να επεκτείνουμε τον ρόλο μας και ως πρωταγωνιστές (γιατί όχι) στις ενεργειακές ανακατατάξεις, που είναι ήδη δρομολογημένες στη βαλκανική γειτονιά μας.

Αυτό που υποστηρίζουμε, αμετακίνητα, είναι πως δεν θα τα καταφέρουμε με το κρατικό μονοπώλιο και τον κρατικοδιαιτισμό μας.

Το κράτος πρέπει να αποτραβηχτεί, το συντομότερο, με πώληση ελεγχόμενων εγκαταστάσεων και την ανάθεση έργων που απαιτούνται, μόνο σε ιδιώτες επενδυτές της ενέργειας.

Οι αποκρατικοποιήσεις, στον χώρο της ενέργειας, η πώληση κράτους και το άνοιγμα της ιδιωτικής ενεργειακής οικονομίας έπρεπε να ξεκινήσει χθες.

Έπρεπε να είναι ήδη δρομολογημένα όλα τα έργα που συνδέονται με ενεργειακές υποδομές υπό ελληνικό έλεγχο και ελληνικό κουμάντο.

Το ίδιο πρέπει να γίνει και με την αναβίωση των ναυπηγικών και επισκευαστικών ζωνών και των οδών διασύνδεσης χωρών εκτός της Ε.Ε προς την Ένωση, με γέφυρα πρόσβασης την Ελλάδα.

Θα χάσουμε όμως και αυτό το τρένο…, αν τα τρένα, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, κάποιες μαρίνες και κρατικές εγκαταστάσεις, που διευκολύνουν τη διασύνδεση, της Ασίας ας πούμε, με την Ε.Ε. παραμένουν στα χέρια του κράτους.

Αν καθίσουμε λοιπόν να περιμένουμε κρατικές πρωτοβουλίες, από τη μια ή την άλλη κυβέρνηση απλά θα προστεθούν ίσως και άλλα 35 χρόνια, από τον αρχικό οραματισμό να αξιοποιήσουμε τη γεωπολιτική μας θέση ως πρωταγωνιστές στα ενεργειακά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όσο παραμένει αισθητή η ευρωπαϊκή ενεργειακή ανασφάλεια).

Υπάρχει αντίλογος σε ό,τι επισημαίνουμε στο σημερινό μας σημείωμα; Υπάρχει. Ότι η ανάθεση στους ιδιώτες επενδυτές και αγοραστές στρατηγικών τομέων τους κράτους έχει σοβαρούς κινδύνους. Ο ιδιώτης δεν είναι εγγύηση όπως το κράτος.

  • Υπάρχει απάντηση στον αντίλογο; Υπάρχει.

Την έδωσε η περίπτωση Προκοπίου στον Σκαραμαγκά. Την έδωσαν οι τηλεπικοινωνίες όταν έφυγαν από τα χέρια του κράτους. Τα αεροδρόμια που ιδιωτικοποιήθηκαν. Τα λιμάνια. Αντίθετα οι κρατικές συγκοινωνίες ήταν που “ξεβράκωσαν” και πολίτες εξασφαλίζοντας βουλευτικές έδρες σε όσους έκαναν τα “ξεβρακώματα”.

george.kraloglou@capital.gr