Να διατηρήσουν παρουσία στην Καμπούλ υπό προϋποθέσεις αποφάσισαν οι χώρες της Ε.Ε.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισαν να συντονιστούν για να διατηρήσουν παρουσία στην Καμπούλ, αλλά θα πρέπει να το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν υπό αυστηρούς όρους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίσει μία νέα αφγανική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφασίσαμε να εργαστούμε κατά συντονισμένο τρόπο, να συντονίσουμε τις επαφές μας με τους Ταλιμπάν, και μέσα φυσικής παρουσίας στην Καμπούλ (…) αν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπερντό της Σλοβενίας μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. και διευκρίνισε: «Αυτή η παρουσία έχει ως στόχο να επιτραπεί η συνέχιση της απομάκρυνσης προσώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν».

«Για να υποστηρίξουμε τον αφγανικό πληθυσμό, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, πράγμα που δεν σημαίνει αναγνώριση. Πρόκειται για μια επιχειρησιακή συνεργασία» εξήγησε. Αυτή η συνεργασία θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, όπως το να μη χρησιμοποιείται το Αφγανιστάν ως βάση για την εξαγωγή τρομοκρατίας προς άλλες χώρες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Το Αφγανιστάν θα πρέπει επίσης να σχηματίσει μια πολυμερή, αντιπροσωπευτική μεταβατική κυβέρνηση, να επιτρέψει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και σε ξένους πολίτες και Αφγανούς που βρίσκονται σε κίνδυνο να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά.