Να διαγράψει το TikTok καλεί η Κομισιόν τα στελέχη της

Να αφαιρέσουν την κινεζική εφαρμογή TikTok από τις τηλεφωνικές συσκευές τους ζήτησε από τα στελέχη της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τ. Μπρετόν ανέφερε ότι η Ε.Ε. εστιάζει στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εάν υπήρξαν περιστατικά που αφορούσαν το TikTok.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε νωρίτερα στο «Politico» ότι το πρωί της Πέμπτης δόθηκε εντολή σε όλο το προσωπικό να αφαιρέσει το TikTok από τις εταιρικές συσκευές του. Τα στελέχη της Κομισιόν πρέπει επίσης να διαγράψουν το TikTok από τις προσωπικές τους συσκευές, εφόσον έχουν εγκαταστήσει σε αυτές εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία τους. Εναλλακτικά, τα μέλη του προσωπικού μπορούν να διαγράψουν τις εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία από τα προσωπικά τους τηλέφωνα, εάν επιμένουν να διατηρήσουν το TikTok.

Τα στελέχη της Κομισιόν πρέπει να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο «το συντομότερο δυνατό» και πριν από τις 15 Μαρτίου. «Από τις 15 Μαρτίου, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον», σημειώνεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τονίζεται ότι η απόφαση ελήφθη για να προστατευθούν τα δεδομένα της Επιτροπής.

Τα άλλα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, είναι πιθανό να ακολουθήσουν την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής. Ωστόσο, ειδικά για το Ευρωκοινοβούλιο, μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος μέχρι να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, όπως αναφέρει το «Politico».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις στη Δύση ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας βοηθούν την κυβέρνηση και τις υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας στη συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων από όλο τον κόσμο.