Ν. Ρωμανός στο Indicator.gr: Άθλια εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ του αιματηρού αποτελέσματος της καταδίωξης στο Πέραμα

Στο αιματηρό επεισόδιο του Περάματος αναφέρεται μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ. Νίκος Ρωμανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Indicator.gr  και την Ελευθερία Κοσμοπούλου, ενώ σχολιάζοντας την κριτική που ασκείται για το θέμα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει πως επιχειρεί μια άθλια εκμετάλλευση με σκοπό να αποκτήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα.

Παράλληλα, ερωτώμενος για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Ρωμανός, τονίζει πως είναι ένα θέμα δυναμικό και ξεκαθαρίζει ότι ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξεταστεί από την πλευρά της κυβέρνησης τι άλλα μέτρα απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Αναφερόμενος και στην πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, εκτίμησε πως το πρόγραμμα «Ελευθερία»  δεν έχει πιάσει «ταβάνι», αλλά υπάρχουν ακόμη τα περιθώρια άνθρωποι επιφυλακτικοί να πεισθούν.

Τέλος, ο κ. Ρωμανός εξηγεί τι σημαίνουν για την χώρα τόσο η ελληνογαλλική, όσο και η συμφωνία με τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως στην κυβέρνηση ανέμεναν  από την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει στην άκρη τα παραμορφωτικά κομματικά γυαλιά και να τις αξιολογήσει υπό το πρίσμα των αναγκών της χώρας.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δέχτηκαν σωρεία επικρίσεων για το αιματηρό επεισόδιο στο Πέραμα,  ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για προσπάθεια συγκάλυψης. Τι σχολιάζετε;

Από τις επικρίσεις και τα εύλογα ερωτήματα για το αιματηρό αποτέλεσμα της καταδίωξης μέχρι τις διατυπώσεις, που φτάνουν στο όριο της χυδαιότητας, ότι η αστυνομία σκοτώνει και η κυβέρνηση καλύπτει υπάρχει τεράστια απόσταση και φυσικά σκοπιμότητα.  Αλλά δεν εκπλήσσει κανέναν πλέον η άθλια εκμετάλλευση που επιχειρεί για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκτήσει αντιπολιτευτικό αφήγημα. Και μάλιστα όταν είναι σε εξέλιξη όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Όταν λοιπόν είμαστε σε αναμονή των αποφάσεων της Δικαιοσύνης και τους αποτελέσματος της συνολικής επιχειρησιακής αξιολόγησης που ζήτησε για την υπόθεση από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι αν μη τι άλλο άτοπο να κάνει λόγο η αντιπολίτευση για προσπάθεια συγκάλυψης και άκρως διχαστικό να ακούμε από αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για αστυνομικούς ακροδεξιούς ρατσιστές που δολοφονούν παιδάκια.

Χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρή ματιά για την υπόθεση και ας περιμένουμε τα συμπεράσματα τόσο της Δικαιοσύνης όσο και των πειθαρχικών ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

 Φαίνεται πως πλέον έχουμε πιάσει ‘’ταβάνι’’ στους εμβολιασμούς, ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στα σχέδια της κυβέρνησης. Τι πιστεύτε πως έχει πάει λάθος και πως θα μπορέσουν τελικά να πεισθούν όσοι έχουν ακόμη αμφιβολίες;

Έχουμε κατακτήσει σημαντικά ποσοστά ανοσίας, για αυτό άλλωστε έχει αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα στην πληρότητά της. Ωστόσο παλεύουμε καθημερινά να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας στη χώρα. Δυστυχώς, βλέπουμε νέους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους γιατί δεν επέλεξαν να κάνουν το εμβόλιο, το μοναδικό όπλο απέναντι στην πανδημία. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστος μάρτυρας, όταν οι εννέα από τους δέκα που νοσηλεύονται στις εντατικές είναι ανεμβολίαστοι.

Ο εμβολιασμός δεν έχει πιάσει «ταβάνι», όπως λέτε. Υπάρχουν ακόμη επιφυλακτικοί απέναντι στο εμβόλιο, άνθρωποι που φοβούνται και σε αυτούς στοχεύουμε. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» για το οποίο δεχτήκαμε τα εύσημα τόσο από την ΕΕ όσο και από άλλες χώρες, συνεχίζει να λειτουργεί,  συνεργεία εμβολιασμού στήνονται τοπικά σε όλη τη χώρα και φυσικά δεν σταματά η ενημέρωση σε κεντρικό επίπεδο και οι επιμέρους ενημερωτικές πρωτοβουλίες προκειμένου να πεισθούν όσοι έχουν αμφιβολίες.

Και φυσικά αν και στην Ελλάδα, όπως σε όλον τον κόσμο όπου η πανδημία, τα μέτρα προστασίας και ο εμβολιασμός αποτέλεσαν εθνική υπόθεση και όχι ευκαιρία για μικροκομματική και φθηνή αντιπολίτευση, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υπονόμευσε αυτό το αρραγές μέτωπο είτε με την απαξίωση του ίδιου του εμβολίου αρχικά και στη συνέχεια με τη διγλωσσία στο θέμα του εμβολιασμού. Ποιος θα ξεχάσει το «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων, τις εκατοντάδες διαδηλώσεις εν μέσω σφοδρού κύματος πανδημίας, το ρίσκο τους, που ανέλαβε προσωπικά ο κ. Τσίπρας,  ή τον κ. Πολάκη να πρωτοστατεί στο αντιεμβολιαστικό μέχρι που ο ίδιος υποχρεώθηκε να το κάνει. Έσπειραν την αμφιβολία, κλείνοντας το μάτι σε ανθρώπους που είναι καχύποπτοι απέναντι σε αυτό το δώρο της επιστήμης και συνεχίζουν να το κάνουν- χαρακτηριστικό παράδειγμα η αήθης επίθεση απέναντι στον καθηγητή Τσιόδρα και τα επιστημονικά δεδομένα που παρουσίασε.

Εμείς, πάντως- όσο στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλήξουν αν στηρίζουν την εμβολιαστική προσπάθεια για τη θώρακιση της χώρας απέναντι στην πανδημία-  θα συνεχίσουμε να παλεύουμε προκειμένου να πείσουμε με κάθε τρόπο τους  λίγους συμπολίτες μας που παραμένουν ανεμβολίαστοι να ακολουθήσουν τον δρόμο της κοινής λογικής.

Αναφορικά με τα εθνικά μας θέματα βλέπουμε πως η Τουρκία συνεχίζει το κρεσέντο προκλήσεων. Εσείς εκτιμάτε πως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη που θα φέρει νηνεμία και θα μας βγάλει από αυτόν τον διαρκή πόλεμο νεύρων;

Όσο η Τουρκία δεν αλλάζει συμπεριφορά, τόσο θα αποξενώνεται και θα περιθωριοποιείται. Όσο επιμένει να είναι ο «ταραξίας» της περιοχής τόσο θα οδηγείται σε αδιέξοδα.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι μια δύναμη νομιμότητας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Κινούμαστε πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και αυτό θα εξακολουθούμε να επικαλούμαστε για να επιλύουμε τις όποιες διαφορές.

Η Τουρκία μπορεί να συνεχίζει την προκλητική της στάση και να ανεβάζει την ένταση αλλά αντιλαμβάνεται πλέον ότι η Ελλάδα με την πολυεπίπεδη διπλωματία που εφαρμόζει εδώ και δυόμιση χρόνια έχει άλλο εκτόπισμα. Οι γεωστρατηγικές και διπλωματικές  πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ενίσχυσαν την αμυντική ικανότητα και τη θέση της χώρας μας στο διεθνές πεδίο ενώ αποτελεί  ρυθμιστικό παράγοντα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες που είχε ποτέ, ενισχυμένες και εξοπλιστικά ένοπλες δυνάμεις με ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και μία κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές που έχει χαράξει.

Η Τουρκία, όπως διεμήνυσε και ο Πρωθυπουργός, έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας και γνωρίζει  πολύ καλά ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών της.

Είχαμε την υπογραφή τόσο της ελληνογαλλικής συμφωνίας, όσο και την ανανέωση και επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, τι σημαίνουν επί  της ουσίας αυτές οι συμφωνίες για τη χώρα μας ;

Οι δύο συμφωνίες στην ολότητά τους θα μπορούσε να πει κανείς ότι συμπληρώνουν η μία την άλλη με διαφορετικό τρόπο και πάντα στην κατεύθυνση της σταθερότητας και της ασφάλειας τόσο της χώρας μας όσο και της ευρύτερης περιοχής. Τα εθνικά πλεονεκτήματα από τις δύο αυτές ιστορικές συμφωνίες είναι σε όλους σαφή.

Η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, δίνει στη χώρα  τρία πλεονεκτήματα:

-Πρώτον θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τονώνει την αποτρεπτική τους ικανότητα και παρέχει ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση από κάθε εξωτερική στρατιωτική απειλή, καθώς η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υποδηλώνει ότι εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της, από οποιονδήποτε αντίπαλο, τότε η ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μόνη με πυρηνική δύναμη αποτροπής, θα βρεθεί στο πλευρό μας

-Την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδας και των θέσεων της όσον αφορά την αντιμετώπιση προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, του Κόλπου, καθώς και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπου η Γαλλία συνεχίζει να διατηρεί ισχυρά ερείσματα

-Και τρίτον, η συμφωνία λειτουργεί επίσης ως πρόδρομος για τη σύσφιξη της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ είναι μία οικονομική υπερδύναμη και εκ των πραγμάτων διαθέτει μεγάλη ήπια ισχύ, οφείλει όμως να αποκτήσει και ανάλογο γεωπολιτικό αποτύπωμα.

Από την άλλη πλευρά η συμφωνία με τις ΗΠΑ αποτελεί μια εξέλιξη που κατοχυρώνει  τα ελληνικά συμφέροντα και δημιουργεί μια ασπίδα προστασίας της χώρας μας.

Πέρα από το περιεχόμενο της συμφωνίας είναι σημαντικό να δούμε ότι η στιγμή κατά την οποία υπογράφηκε  εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Ενώ δηλαδή οι Η.Π.Α. αποδεσμεύονται από την Ευρώπη και στρέφουν την προσοχή στην περιοχή του Ινδό-Ειρηνικού, την ίδια στιγμή επιλέγουν την Ελλάδα ως μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες επενδύουν για το μέλλον. Κι αυτό χωρίς να αναπτύσσουν αντίστοιχη κίνηση προς την Τουρκία, όπως σταθερά συνέβαινε στο παρελθόν.

Εξάλλου, δεν  μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι στην επιστολή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Antony Blinken, προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη,  γίνεται σαφής αναφορά και για πρώτη φορά στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζεται ως εθιμικό δίκαιο που δεσμεύει όλα τα κράτη. Η αναφορά αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα μας.

Ωστόσο έχετε δεχτεί σφοδρή κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση για τις συμφωνίες αυτές. Εσείς απορρίπτετε συνολικά όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν ;

Όταν η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να στήνει το αφήγημά της πάνω σε  fake news, σε συνθήματα μιας άλλης εποχής ή με φλύαρες θεωρητικολογίες υποβαθμίζει από μόνη της τον θεσμικό της ρόλο.

Η κριτική της απέναντι στις μεγάλες αυτές συμφωνίες, στις οποίες και ο πλέον κακόπιστος μπορεί να δει το εθνικό όφελος, τη θωράκιση της Ελλάδας και την  αναβάθμιση του ρόλου της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, βασίζεται στα ίδια κλισέ και στον φθηνό λαϊκισμό.

Φυσικά και απορρίπτουμε τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία βεβαίως αξιοποιήθηκαν από την Τουρκία, η οποία ενοχλήθηκε σφόδρα από τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας και τους εξοπλισμούς. Όταν τα τουρκικά ΜΜΕ προβάλλουν το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνογαλλική συμφωνία κάνοντας λόγο για  «μαθήματα Τσίπρα προς την κυβέρνηση» αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων.

Πραγματικά, περιμέναμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τουλάχιστον σε αυτές τις δύο εξαιρετικής σημασίας συμφωνίες να αφήσει στην άκρη τα παραμορφωτικά κομματικά γυαλιά και να τις αξιολογήσει υπό το πρίσμα των αναγκών της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξεταστική για τη “Λίστα Πέτσα” και τις δημοσκοπήσεις και σας κατηγορεί ότι θέτετε ζήτημα διεύρυνσης του πεδίου έρευνας, από το 2015 ως σήμερα, μόνο και μόνο γιατί δεν καταφέρατε να αποφύγετε τη συζήτηση. Τι απαντάτε;

Η Κυβέρνηση και η ΝΔ δεν έχουν ούτε να φοβηθούν, ούτε να απολογηθούν για κάτι. Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συζήτηση και έχουμε αποδείξει το πώς αντιλαμβανόμαστε τη Δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Μην ξεχνάτε ότι η δυνατότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής από τη μειοψηφία και συγκεκριμένα από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών ήρθε μετά από τροποποίηση του άρθρου 68 του Συντάγματος, που εισηγήθηκε η ΝΔ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο για όλα τα σημαντικά ζητήματα της χώρας και ασκεί την αντιπολίτευση του «όχι» σε όλα- από τα μείζονος σημασίας εθνικά θέματα μέχρι τα μέτρα για τους πυρόπληκτους και από την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία μέχρι τις «νταντάδες της γειτονιάς, επιχειρεί να βρει νέο αφήγημα.

Αυτό των στημένων δημοσκοπήσεων και της χειραγώγησης των ΜΜΕ. Είναι μια λαμπρή ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τις εταιρείες-φαντάσματα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που χαμήλωναν τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ ανεβάζοντας τα ποσοστά του ναζιστικού μορφώματος Χρυσής Αυγής.

Είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και να  ξαναθυμηθούμε στημένους διαγωνισμούς και βοσκοτόπια, εξωχώριες  εταιρείες και τα εκατομμύρια που δίνονταν για να στηθεί το Documento.

Και αυτό θα γίνει γιατί σε κάθε περίπτωση η ΝΔ θα αναλάβει κάθε θεσμική πρωτοβουλία προκειμένου να διερευνηθεί το σύνολο του διαστήματος από το 2015 έως και το 2021.

Η μεγάλη ανησυχία που καταγράφεται σε όλους τους πολίτες έχει να κάνει με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Οι προβλέψεις τόσο για την διάρκεια, όσο και για το ‘’αποτύπωμα’’ που θα αφήσει δεν είναι αισιόδοξες. Σε αυτά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχεδιάζεται να προστεθούν και άλλα για την στήριξη των πολιτών;

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε το πρόβλημα αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά παρεμβάσεων που δρομολογήθηκαν για να στηριχτούν τα εισοδήματα, κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και να περιοριστούν οι αυξήσεις των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σήμερα υλοποιείται  ένα συγκροτημένο, συνεκτικό πακέτο μέτρων, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να ενισχυθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός και καλυφθεί ένα κομμάτι του διαφυγόντος διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη. Αυτό το πακέτο μέτρων είναι σχεδόν διπλάσιο από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ γιατί αντιληφθήκαμε εκ του αποτελέσματος- έτσι λειτουργεί η οικονομική πολιτική παγκοσμίως-  ότι η κρίση είναι οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα κινήθηκε εγκαίρως και στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, χρειάζονται και πανευρωπαϊκές απαντήσεις.

Η πολιτική που στηρίζει η κυβέρνηση και έθεσε και ο πρωθυπουργός στην Επιτροπή είναι να γίνει σύντομα μια αξιολόγηση του συνολικού τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να εντοπίσει ενδεχόμενες στρεβλώσεις και να καταλήξει και σε προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε τέτοιες απότομες αυξήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτές που βιώνουμε. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού να ενισχυθεί η  αποθεματοποίηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η δυνατότητα  μελλοντικά να μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο ως Ευρωπαϊκή Ένωση –  όσα κράτη τουλάχιστον το επιθυμούν -όπως ακριβώς κάναμε και με τις αγορές των εμβολίων.

Το θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και εν γένει της ακρίβειας είναι δυναμικό και ανάλογα με τις εξελίξεις θα εξεταστεί τι άλλα μέτρα απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Κλείνοντας θα θέλαμε ένα σχόλιο για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά, μια δυναμική και γενναία γυναίκα που υπηρέτησε με ήθος, υπευθυνότητα  και αυταπάρνηση τον δημόσιο βίο, πέρασε στην ιστορία.

Μια γυναίκα με ένα φωτεινό χαμόγελο, που αντιμετώπισε με απαράμιλλη γενναιότητα τις δυσκολίες της υγείας της και στάθηκε όρθια μέχρι το τέλος.

Η πάνδημη οδύνη για την πρόωρη απώλειά της αποδεικνύει την καθολική αναγνώριση μιας προσωπικότητας και ενός ανθρώπου που κέρδισε την αγάπη και τον σεβασμό όλων

EΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ