Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ο αναθεωρητισμός δεν θα περάσει» – Τι είπε για τα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία

«Στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό και στέλνουμε μήνυμα σ’ αυτούς που ασπάζονται τον αναθεωρητισμό ότι δεν θα περάσει» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το ζήτημα της αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Όταν κάποιοι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της ισχύος των όπλων, είτε για αντιμετώπιση της εμπλοκής είτε για αποτροπή, οι χώρες που είναι απέναντι στον αναθεωρητισμό πρέπει να κάνουν το ίδιο» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας: «Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας, αντιλαμβανόμαστε τη θέση μας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, και κάνουμε τίποτα λιγότερο ή περισσότερο από αυτό που κάνουν όλοι. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον ουκρανικό λαό, ενώ παράλληλα στέλνουμε μήνυμα σε αυτούς που ασπάζονται αυτόν τον αναθεωρητισμό και λέμε ότι δεν θα περάσει!».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε μια βολική και ανώδυνη πολιτική αποστάσεων από όλα: «Να μην μπλέξουμε σε αυτόν τον καβγά». Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «όταν έχει πιάσει φωτιά όλο το βουνό, δεν πρέπει να λέμε το σπίτι μας να γλιτώσει και να περιχαρακωθούμε δίπλα σε αυτό, και να βλέπουμε τη φωτιά να μαίνεται και να κατεβαίνει»…

Αναφερόμενος στο στρατιωτικό υλικό που εστάλη στην Ουκρανία, και χωρίς να αναφερθεί σε σχετικές ποσότητες, είπε ότι συνίσταται σε πυρομαχικά, βλήματα και εκτοξευτές.

Μάλιστα, στο αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, είπε ότι είναι στη διάθεση των κομμάτων να τα ενημερώσει σχετικά στο υπουργείο Άμυνας, ενώ επανέλαβε ότι το αμυντικό υλικό που δόθηκε στην Ουκρανία δεν είναι κρίσιμο επιχειρησιακά και δεν επηρεάζει τη στάθμη των αποθεμάτων μας. «Εάν υπήρχε υπόνοια αποδυνάμωσης, δεν θα διαθέταμε τίποτα από αυτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απαντώντας ειδικότερα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα και Γ. Τσίπρα, οι οποίοι σημείωσαν ότι σε άλλες χώρες υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για τον οπλισμό που έστειλαν στην Ουκρανία, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε: «Εγώ δεν είμαι ο Πορτογάλος υπουργός Άμυνας ή ο Λουξεμβούργιος. Όταν βγάζω προς τα έξω αμυντικά στοιχεία, πρέπει να το κάνω με ιδιαίτερη ευθύνη. Όταν λέω ότι δώσαμε x από αυτό το σύστημα και διαθέτουμε ψ, άρα έχουμε το περιθώριο, ακούνε πολλοί. Όχι Ισπανοί και Ολλανδοί. Επιτέλους, να αναλάβουμε μια ευθύνη».