Ν. Κεραμέως: Ανανέωση σχολικών βιβλίων και προγραμμάτων σπουδών

«Έχει ξεκινήσει η συγγραφή όχι μόνο των νέων σχολικών βιβλίων, αλλά και μιας νέας σελίδας για τα σχολεία μας» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφερόμενη στην ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων, που αφορούν όλα τα γνωστικά αντικείμενα δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου γενικής εκπαίδευσης, και την εκπόνηση 123 νέων προγραμμάτων σπουδών. Σύμφωνα με την υπουργό, αναμένεται επιπλέον να επικαιροποιηθούν 330 προγράμματα σπουδών και βιβλία επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής 49 εποπτών και 210 εκπονητών -από περίπου 750 υποψήφιους διακεκριμένους επιστήμονες-, ερευνητών, ακαδημαϊκών δασκάλων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι αφιερώνονται στο έργο της εκπόνησης των νέων προγραμμάτων σπουδών, και της επικαιροποίησης και συγγραφής νέων σχολικών βιβλίων γενικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, σχεδιάζεται η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα νέα προγράμματα σπουδών με επιστημονική κατεύθυνση που δίνει έμφαση σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς επίσης και κεντρικό ρόλο στις πολλαπλές πηγές, τη συγκριτική ανάλυση, την καλλιέργεια κριτικής σκέψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν εκπονηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο από το 2003, και για το λύκειο από το 1998.