Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση ήταν εγκληματική»

«Με την ομιλία του στην Κοζάνη, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ένα έγκλημα κατά της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι, με την πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης που ακολούθησε, άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε πως το φυσικό αέριο συνεχίζει να είναι πιο φτηνό από τον λιγνίτη».

Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, πολύ πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Μέχρι τώρα, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του και όχι η κυβέρνηση που έλεγε ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς θα είναι 2 με 3 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα του πολέμου δεν τα έχει ζήσει στο μέγιστο βαθμό η ελληνική οικονομία, θα τα ζήσει το επόμενο διάστημα. «Για αυτόν τον λόγο, αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα» δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στα εργασιακά, σημείωσε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010… Δεν υπάρχει δικαιολογία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει πλαφόν στους μισθούς, αντί να βάλει πλαφόν και να παγώσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αυτά που η ίδια η Κομισιόν αποκαλεί “ουρανοκατέβατα” κέρδη».

«Αυτή είναι και η πολιτική ύλη του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» επισήμανε και υπογράμμισε: «Κεντρικό διακύβευμα είναι το πώς θα μπορέσουμε να οργανώσουμε ένα πολιτικό σχέδιο για την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ένα σχέδιο μάχης και νίκης».

Ερωτηθείς για τη συζήτηση στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ανέφερε: «Η πρόταση που θα καταθέσει ο πρόεδρος στο συνέδριο είναι ότι για την Κεντρική Επιτροπή θα μπορούν να ψηφίζουν τα μέλη που είναι ήδη εγγεγραμμένα στο κόμμα… Όσον αφορά την εκλογή προέδρου, η πρόταση θα είναι να μπορούν να ψηφίζουν όσοι εγγραφούν ως μέλη του κόμματος μέχρι και τη μέρα της ψηφοφορίας. Το πολιτικό σκεπτικό είναι ότι, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταφέρει να υπερτριπλασιάσει τα μέλη του στην προηγούμενη διαδικασία, υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μαζικοποίησης του κόμματος».

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, κανένα κόμμα δεν μπορεί να έχει αυτοδυναμία… Από την πλευρά μας, δηλώνουμε ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, αρκεί όλες οι δυνάμεις να μιλήσουν προγραμματικά. Η ραχοκοκαλιά του δικού μας προγράμματος είναι η ρύθμιση -με διαγραφή ενός μέρους- του πανδημικού χρέους, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για να μην έχουμε μια βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας όπως επιθυμεί η σημερινή κυβέρνηση, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα του ΕΣΥ, η εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας… Όλα αυτά περιγράφουν το σχέδιο για μια προοδευτική διακυβέρνηση και απαντούν σε μια πραγματική ανάγκη που έχει κάθε προοδευτικός πολίτης να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πάνω σε αυτά τα επίδικα, εμείς καλούμε και όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν».