Ν. Ηλιόπουλος: Μονόδρομος η στήριξη των επιχειρήσεων με ισχυρές δημόσιες δαπάνες

«Η πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από την κυβέρνηση με ισχυρές δημόσιες δαπάνες, είναι μονόδρομος προκειμένου να αποφύγουμε τα λουκέτα και ένα μαζικό κύμα απολύσεων που είναι μπροστά μας» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Μιλώντας για την εστίαση, ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου μεταφέρουν ότι 40% με 50% των καταστημάτων τους ίσως να μην μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν και τόνισε: «Η κατάσταση αυτή δεν θα αντιστραφεί, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε γενναία μέτρα». Σε αυτό το πλαίσιο επισήμανε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος στους πληττόμενους κλάδους, μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση και εφαρμογή σχεδίου για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή ενός μέρους του και αποπληρωμή του υπόλοιπου σε δόσεις. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ακύρωσης του πτωχευτικού νόμου «που το μόνο που φέρνει είναι χρεοκοπίες και πλειστηριασμούς».

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ακόμη ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διέψευσαν τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή υποστήριξε ότι είχαν δοθεί 24 δισ. για τις επιπτώσεις της πανδημίας και πρόσθεσε: «Μόνο 6,7 δισ. είχαν δοθεί με βάση τα στοιχεία, εκ των οποίων 3,1 δισ. ήταν δάνεια».

Τόνισε ότι το βασικό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. «Καταφέραμε, μέσα από πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής Αριστεράς, το Συμβούλιο της Ευρώπης να υπερψηφίσει την πρόταση που έχουμε καταθέσει εδώ και καιρό, για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, ώστε να μπορούν αυτά να παράγονται πολύ πιο γρήγορα και μαζικά, από περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη», είπε, επισημαίνοντας ότι τη στήριξή του στο αίτημα αυτό εξέφρασε και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα. Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζοντας την κυβέρνηση, «κατάφερε να χορηγούνται τελικά δωρεάν φάρμακα στους χαμηλοσυνταξιούχους, κάτι που η ΝΔ σχεδίαζε αρχικά να καταργήσει».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συνεχείς επαφές με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη με την πανδημία στην πρώτη γραμμή και με όλους τους κλάδους που πλήττονται. «Δεν ασχολούμαστε με τα σενάρια πρόωρων εκλογών που διαρρέει συνεχώς το κυβερνητικό στρατόπεδο» δήλωσε, αν και όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε εξέλιξη, για να σχολιάσει: «Η ανακίνηση σεναρίων για εκλογές, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας, δείχνει τεράστια ανευθυνότητα από πλευράς της ΝΔ».