Ν. Ηλιόπουλος: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την υγειονομική κρίση σε κρίση δημοκρατίας»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνειδητά και για μικροκομματικό όφελος, επιλέγει να μετατρέψει την υγειονομική κρίση και την αποτυχία της να στηρίξει την οικονομία, σε κρίση δημοκρατίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με συνειδητή πολιτική επιλογή καταστολής επιλέγει να βάλει σε καραντίνα την ίδια τη δημοκρατία μας, μετατρέποντας το Πολυτεχνείο σε αστυνομοκρατούμενο τόπο και βάζοντας απέναντί της κάθε δημοκρατικό πολίτη».

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε: «Εμείς δεν θα υποταχθούμε στους όρους του αυταρχισμού και κουρελιάσματος του Συντάγματος που επιβάλλει η κυβέρνηση, και με απόλυτο σεβασμό στους υγειονομικούς κανόνες θα τιμήσουμε τη μνήμη της εξέγερσης της νεολαίας του 1973». Σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιλαμβάνεται πλήρως τις υγειονομικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν έναν μαζικό εορτασμό με τη συμμετοχή των πολιτών και γι’ αυτό επέλεξε συμβολικά τον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ για να πραγματοποιήσει μία σύντομη εκδήλωση με χαιρετισμούς αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, «η οποία εκδήλωση δεν χωράει στα όρια που αντισυνταγματικά έθεσε η κυβέρνηση». «Ωστόσο, σεβόμαστε όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις» είπε, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να βρεθούμε σε ένα Πολυτεχνείο περικυκλωμένο από ΜΑΤ και κλούβες και να δώσουμε τηλεφωνικό ραντεβού με την Αστυνομία για να καταθέσουμε στεφάνι… Ο κ. Μητσοτάκης μέσα στον πανικό του κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να παραβιάσουν τα μέτρα που ο ίδιος έχει θεσπίσει, μέσα στην έπαρση και την αλαζονεία του, και να παραβρεθούν όλοι μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Πολυτεχνείο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για τη σημασία του «να υπάρξουν μια σειρά από ήττες απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό», χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, την τοποθέτηση διεθνών οργανισμών, όπως η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και το γεγονός ότι η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το θέμα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενώπιον των ευρωπαϊκών οργάνων.

Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο στην πανδημία και στην οικονομία: «Σε δύο μόλις ημέρες έχουμε 130 νεκρούς συμπολίτες μας και 400 διασωληνωμένους. Και διά στόματος κ. Πέτσα μιλούν για αρνητές της πραγματικότητας. Αρνητές της πραγματικότητας είναι όσοι επιλέγουν τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ… Αρνητές της πραγματικότητας είναι αυτοί που κλείνουν τα σχολεία χωρίς σχέδιο για το πώς θα τα ανοίξουν, που δεν έχουν σχέδιο για τους χώρους εργασίας, που ευθύνονται για την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς». Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι την ίδια στιγμή, «ακυρώνουν το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, αφήνοντας με 6.000 λιγότερους γιατρούς τα νοσοκομεία και φροντίζοντας να βγάλει κέρδος ο ιδιωτικός τομέας».

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στρατηγικά υποτίμησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και προέβη σε ομολογία της εγκληματικής αμέλειας ο ίδιος ο πρωθυπουργός».