Ν. Ηλιόπουλος: Επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας

«Η πλήρης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής οδηγεί τη χώρα στο δεύτερο lockdown» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Μίλησε για τεράστιες παλινωδίες της κυβέρνησης τις προηγούμενες μέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε “πως δεν έχουμε στοιχεία ότι κολλάνε οι μαθητές” και το ίδιο βράδυ έκλεισαν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, χθες το πρωί ο κ. Πέτσας είπε ότι δε θα προχωρήσουμε σε lockdown και το βράδυ βγήκε ο κ. Κικίλιας και προανήγγειλε καθολικό lockdown».

Υπογράμμισε ότι «αυτό που άλλαξε είναι ότι η χώρα έμεινε χωρίς ΜΕΘ» και ότι «αυτό συνέβη με απόλυτη κυβερνητική ευθύνη». Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ανακοινωθεί ότι «ακυρώνεται το 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων», για να σχολιάσει πως «η κυβέρνηση είναι σαν να λέει στον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, “όποιος έχει λεφτά πηγαίνει στο ιδιωτικό σύστημα υγείας, όποιος δεν έχει, κρατά την αναπνοή του και περιμένει”». Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «το σύστημα είναι στα όριά του και με όρους ανθρώπινου δυναμικού», προσθέτοντας ότι «εν μέσω πανδημίας, στα νοσοκομεία εργάζονται 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με το 2019, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη γιατρού». «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, γνωρίζοντας ότι η σύμβασή τους λήγει τα Χριστούγεννα», επισήμανε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «την ίδια στιγμή όμως που δεν στηρίζουν το ΕΣΥ, κάνουν δωράκια στον ιδιωτικό τομέα, όταν επιτρέπουν σε μια ιδιωτική κλινική να ανοίξει +40% κρεβάτια ΜΕΘ με τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή όταν διπλασιάζουν την ημερήσια αποζημίωση στους ιδιώτες για τη χρήση ΜΕΘ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε το ερώτημα: «Γίνεται να μην ξεφύγει ο ιός όταν καθημερινά αντιμετωπίζουμε αυτήν την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς;». Σημείωσε ότι και οι χώροι εργασίας παραμένουν ανοχύρωτοι απέναντι στον ιό, σχολιάζοντας ότι «εάν σήμερα ρωτήσουμε το υπουργείο Εργασίας ποιοι είναι οι έλεγχοι υγείας και ασφάλειας που έχουν κάνει οι επιθεωρητές εργασίας, το υπουργείο δεν έχει καν τα στοιχεία, γιατί έχει σχεδόν ακυρώσει την Επιθεώρηση Εργασίας».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνειδητά σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία το προηγούμενο διάστημα και δεν έκανε ό,τι περνά από το χέρι της για να αποτρέψει το δεύτερο lockdown», ενώ «αντίθετα μιλάει συνεχώς για ανευθυνότητα των πολιτών και ειδικά των νέων, λες και οι νέοι είναι κάποιοι που μονίμως γλεντούν». «Λες και δεν είναι οι νέοι άνθρωποι στην πρώτη γραμμή της εστίασης, στα courier, στα delivery, λες και δεν καλούνται καθημερινά να εργαστούν σε διαλυμένες εργασιακές συνθήκες, χωρίς να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα», συνέχισε.

Σημείωσε ότι «με τις συνθήκες όπως είναι τώρα δεν αποφεύγουμε το δεύτερο lockdown, αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να αποτρέψουμε είναι την κοινωνική κατάρρευση, την κοινωνική χρεοκοπία», για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να στηριχθούν άμεσα οι εργαζόμενοι, οι επιχειρηματίες, όλοι όσοι πλήττονται από αυτό το δεύτερο lockdown». Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε πως «αν η κυβέρνηση θέλει “ενότητα” στη φάση που μπαίνουμε τώρα, αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσει άμεσα το δημόσιο σύστημα υγείας, θα προχωρήσει σε μαζική συνταγογράφηση των τεστ, θα πάρει πίσω τον πτωχευτικό κώδικα και δεν θα διανοηθεί καν, να φέρει προς ψήφιση το νέο εργασιακό νομοσχέδιο».

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το επόμενο διάστημα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για την προστασία της κοινωνίας και της ανθρώπινης ζωής, θα στηρίξει όλες τις δομές και τις κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης «γιατί ο χειμώνας προμηνύεται πολύ δύσκολος και η δουλειά της Αριστεράς είναι να είναι μαζί με την κοινωνία».