Ν. Ηλιόπουλος: «Απαραίτητα συνταγογράφηση των τεστ και μέτρα ασφαλείας στην εργασία»

«Η ορθή λύση είναι η συνταγογράφηση των τεστ» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Με τη συνταγογράφηση υπάρχει υγειονομική επιτήρηση, το τεστ πραγματοποιείται με την απαραίτητη επιστημονική μεθοδολογία και διασφαλίζεται ότι το αποτέλεσμα θα καταχωρείται κανονικά στη βάση δεδομένων, κάτι που δεν πρέπει να είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης» σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται «στο πλαίσιο τήρησης ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο δεν διασφαλίζεται με τη διαδικασία των self tests που αρκετά καθυστερημένα δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ». «Φανταστείτε την εικόνα ενός φαρμακείου το οποίο εξυπηρετεί κανονικά τους πολίτες και σε μία γωνία βρίσκεται κάποιος που κάνει το self test και βρίσκεται θετικός» είπε ο Ν. Ηλιόπουλος, σχολιάζοντας τον υγειονομικό κίνδυνο που επιφυλάσσει μια τέτοια διαδικασία.

Υπογράμμισε επίσης: «Το τεστ δεν πρέπει να είναι απλά μια προσωπική επιλογή. Αν ένας εργαζόμενος εκτιμά ότι έχει πιθανότητες να βγει θετικός και εξαιτίας αυτού να κινδυνεύει με απόλυση ή να αναγκαστεί να δουλέψει απλήρωτες υπερωρίες για έναν μήνα, όπως επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο που έχει φέρει η ΝΔ, τότε αυτό θα είναι αντικίνητρο για να κάνει το τεστ».

«Αυτό που χρειάζεται επομένως είναι ένα δομημένο πλαίσιο συνταγογράφησης, το οποίο θα συνδυάζεται με πρωτόκολλα ελέγχου και αποτροπής της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας. Οι χώροι δουλειάς αποτελούν σήμερα, σύμφωνα με όσα λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες, μία από τις πιο σημαντικές εστίες υπερμετάδοσης. Η κυβέρνηση επέλεξε όμως να μην ασχοληθεί με την αντιμετώπιση της διασποράς στους εργασιακούς χώρους, όπως και σε άλλους μαζικούς χώρους π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς» επεσήμανε ακόμη ο Ν. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Αν δεν πάρουμε μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, ό,τι και να ανοίξουμε το επόμενο διάστημα, πάλι θα βρεθούμε στον ίδιο φαύλο κύκλο».

Αναφερθείς στην κατάσταση της οικονομίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε: «Αν δεν υπάρξουν άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης της αγοράς, το άνοιγμα θα είναι απλά μια μικρή παρένθεση πριν τα λουκέτα… Οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι, ακόμα και να επιτραπεί η επαναλειτουργία τους, ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν».

Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέληξε: «Η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν είναι λύση γιατί αποτελεί δάνειο, ένα σχήμα στο οποίο πολλές μικρές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν καν να ενταχθούν… Αυτό που χρειάζεται να εφαρμοστεί είναι ένα σχήμα ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με διαγραφή ενός σημαντικού μέρους του και ρύθμιση του υπολοίπου σε διαδικασία 120 δόσεων. Αυτό είναι και οικονομικά ορθολογικό, γιατί στο τέλος της ημέρας το Δημόσιο θα εισπράξει περισσότερα χρήματα, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης, αλλά είναι και κοινωνικά δίκαιο γιατί αποτρέπει τα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας».