Ν. Ηλιόπουλος: «Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας»

«Απαιτείται αλλαγή στρατηγικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ως προς τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας: «Ξεκάθαρα έχει χαθεί κάθε έλεγχος και μαζί η εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Ειδικότερα, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το άνοιγμα της εστίασης, αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκρίνοντας τη σημασία της ανθρώπινης επαφής σε ανοιχτούς χώρους ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κοινωνία. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με τους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς», στα οποία, όπως σχολίασε, «το ιδιότυπο lockdown που έχει επιβάλει η κυβέρνηση καταρρέει καθημερινά». «Στους χώρους εργασίας, με τη διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη, ενώ όποιος έχει χρησιμοποιήσει μέσα μεταφοράς σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη βλέπει τοω συνωστισμό που επικρατεί» τόνισε.

Επανέλαβε, μεταξύ άλλων, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των ειδικών για τα σοβαρά θέματα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «έχει εργαλειοποιήσει με χυδαίο τρόπο την επιστημονική επιτροπή». «Στις 4 Μαρτίου έλεγε ο πρωθυπουργός ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία απέναντι στον ιό. Είχε έρθει από τους ειδικούς η γνώμη αυτή; Γιατί μετά από 15 ημέρες κατέρρευσε η Αττική…» σημείωσε και προσέθεσε: «Ή μας έλεγε συνειδητά ψέματα ο κ. Μητσοτάκης ή είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η ΝΔ «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», ότι εργάζονται στο ΕΣΥ 1.680 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρυσι, ότι η κυβέρνηση «ποτέ δεν προχώρησε στο αναγκαίο μέτρο της επίταξης των ιδιωτικών κλινικών» και ότι έτσι «το δημόσιο σύστημα υγείας και οι άνθρωποί του βρίσκονται συνεχώς στα όρια της κατάρρευσης». Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιμένει να μην ακολουθεί την πρόταση των επιστημόνων και στο ζήτημα των τεστ, που είναι η συνταγογράφηση του μοριακού τεστ».

Μιλώντας για την οικονομία, είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και κοστολογείται στα 5,7 δισ. είναι μία απόλυτα εφικτή δαπάνη και τόνισε ότι η πρόταση-κλειδί είναι η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου δημιουργήθηκε λόγω των αντικειμενικών συνθηκών της πανδημίας. «Ένα σημαντικό μέρος του ιδιωτικού χρέους πρέπει να διαγραφεί και το υπόλοιπο να ρυθμιστεί σε ένα σχήμα 120 δόσεων. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η επιχορήγηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, με τη δέσμευση όμως της επιχείρησης ότι δεν θα γίνουν απολύσεις και δεν θα μεταβληθούν οι σχέσεις εργασίας» σημείωσε. Υποστήριξε ότι έτσι και επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν και δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά και το κράτος δεν θα χάσει τα έσοδά του από τα λουκέτα «που είναι βέβαιο ότι θα έρθουν αν δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα».

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί αυτών «σχεδιάζει πώς θα βαθύνει περισσότερο την κρίση, φέρνοντας νόμους που επιβάλλουν απλήρωτα δεκάωρα και μειώνουν τους μισθούς».