Ν. Δένδιας: «Το 2030 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς»

«Η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει το 2030 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης γενεάς» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του σήμερα Δευτέρα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) στο στρατόπεδο «Αντισυνταγματάρχη Παναγιώτη Φακίνου», στο Γουδί.

Ο ΥΠΕΘΑ συνοδευόταν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Ιωάννη Κεφαλογιάννη, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιο Οικονόμου.

Κατά την επίσκεψή του στη ΓΔΑΕΕ, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή, αντιναύαρχο (Μ) ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο και τους αρμόδιους σιευθυντές για θέματα αμυντικών προγραμμάτων, συμβάσεων και προμήθειας αμυντικού υλικού, όπως και για ζητήματα αμυντικών επενδύσεων, στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030». Ενημερώθηκε ακόμη για τις τεχνολογικές έρευνες και τον τρόπο διασύνδεσής τους με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μετά την ενημέρωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε: «Επισκέφθηκα σήμερα τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της “Ατζέντας 2030”. Της ατζέντας που, όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς. Παράλληλα, προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στον σχεδιασμό και τη ναυπήγηση εδώ, στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Επίσης, προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει “αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι”. Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος. Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον σκοπό, σε αυτόν τον στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη ΓΔΠΕΑΔΣ, όπου ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή, πρέσβη ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλη και τους αρμόδιους διευθυντές, σχετικά με την υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, για θέματα διεθνών σχέσεων και συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, καθώς και για ζητήματα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητας υπουργείου Εθνικής Άμυνας.