Ν. Δένδιας: «Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με υπερπτήσεις»

«Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στη διαδικασία απαντήσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων και επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, και υπογράμμισε: «Δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερντογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες… Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει».

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων: «Επιβεβαιώνει αυτά που λέμε».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Ο διάλογος σε καθεστώς ύβρεων έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά… Εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν έχουμε υπερπτήσεις΅».

Αναφορικά με τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας επεσήμανε: «Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία. Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το γεωπολιτικό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Καταλήγοντας ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε: «Δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθευτήκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».

Για την επίσκεψη στην Αλβανία σχολίασε πως ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ενώ αναφορικά με δηλώσεις της Αλβανίδας ομολόγου του σημείωσε ότι η απάντηση δόθηκε επί τόπου. «Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα είναι όμηρος ενός ζητήματος που δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.