Ν. Ανδρουλάκης: «Η Ε.Ε. πρέπει να σταθεί με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα Ερντογάν»

Συνάντηση με βουλευτές και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Mithat Sancar είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Sancar περιέγραψε την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσπάθειες φίμωσης που αντιμετωπίζουν από το αυταρχικό καθεστώς του προέδρου Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του HDP Selahattin Demirtaş καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές και εκλεγμένοι δήμαρχοι βρίσκονται στη φυλακή, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει διαδικασία ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την πλήρη απαγόρευση του κόμματος.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Mithat Sancar και τον ευχαρίστησε για τον αγώνα που κάνει για μια δημοκρατική και ειρηνική Τουρκία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το HDP ήταν το μόνο κόμμα που είχε εναντιωθεί στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις επιλογές του διχάζει την τουρκική κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες και απειλεί τη γεωπολιτική σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. να σταθούν με απόλυτο τρόπο απέναντι στην αυταρχικότητα του Ερντογάν, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα κατά της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας και τις αναθεωρητικές κινήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο, με στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων αλλά και την επιβολή εμπάργκο όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη.