Βίβιαν Μπουζάλη: Η Mytilineos εισέρχεται στην παροχή υπηρεσιών και προϊόντων για Smart Cities

Σε μία νέα αγορά εισέρχεται η Mytilineos αυτή της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων τόσο ενεργειακών όσο και ψηφιακών για Smart Cities.

Με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούν και τα σχετικά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εισηγμένη ανακοίνωσε το project “MYTILINEOS Smart Cities», το οποίο και παρουσίασε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της εταιρείας Βίβιαν Μπουζάλη.

Όπως υπογράμμισε το project παρέχει «υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων να γίνεται πιο εύκολη. Παράλληλα, για πόλεις, κοινότητες οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία».

Στο σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος συνεργάστηκαν σχεδόν όλοι οι Τομείς Επιχειρηματικότητας της Mytilineos: Μεταλλουργίας, Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Λύσεις για διαχείριση ενέργειας

Η μετάβαση σε πιο φιλικές και «πράσινες» μορφές ενέργειας και η ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων και υποδομών με τη χρήση νέων τεχνολογιών που θα βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών μέσα από την παροχή «έξυπνων» λύσεων από της κρατικές και δημοτικές δομές είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα του «Mytilineos Smart Cities».

Έτσι, όπως περιέγραψε η Βίβιαν Μπουζάλη για τη δημιουργία της «έξυπνης» πόλης η εισηγμένη θα παρέχει λύσεις για:

·               Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας,

·               Έξυπνη διαχείριση υδάτων,

·               Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων,

·               Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο, δηλαδή από τα πιο απλά, όπως σημεία φόρτισης συσκευών και πρόσβαση στο Internet μέσω 5 G / wi fi, έως εγκατάσταση ηχοσυστήματος για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού.

·               Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών

·               Αξιοποίηση δυνατοτήτων για 5G

·               Κι όλα αυτά, από συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται άμεσα ζητήματα

«Έξυπνα» σπίτια

Το «Mytilineos Smart Cities» θα αφορά επίσης και τα σπίτια:

·               Εγκατάσταση και διαχείριση έξυπνων συσκευών σε οικίες όπως μετρητών, μπαταρίας, inverter, φ/β πάνελ, αλλά και

·               Εγκατάσταση ταχυφορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

Και τα παραπάνω θα παρέχονται με τη δυνατότητα ελέγχου και διαχείρισης από το κινητό τηλέφωνο.

Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια Επικοινωνίας και Στρατηγικής Marketing της Mytilineos η εισηγμένη αναπτύσσει τις προαναφερόμενες λύσεις μέσα από ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.  Όπως είπε η ίδια «χάρη σε αυτές μπαίνουν για να βελτιώσουν τη ζωή μας έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected public transport, Smart Parking, Public safety, Smart roads / Connected streetlights / Smart Traffic monitoring and management, και Citizen/Tourist services».

Το project “MYTILINEOS Smart Cities», όπως σημείωσε η Μπουζάλη θα υλοποιήσει ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελεί την εξέλιξη της ΜΕΤΚΑ.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δραστηριότητες του Τομέα, πέραν των παραδοσιακών έργων υποδομών, στοχεύουν πλέον και σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα: έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα.

Η Mytilineos θα επιδιώξει την εφαρμογή του Smart Cities στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών στη Βοιωτία, όπου διαμένουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Αλουμινίου της Ελλάδος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η Μπουζάλη «θα δημιουργήσουμε την πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη».

Πιο συγκεκριμένα θα εφαρμοστούν πρωτοποριακές τεχνολογικά λύσεις, στοχεύοντας στην πραγματική και ουσιαστική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του οικισμού. «Παράλληλα, θα εκπαιδεύσουμε τους κατοίκους στις νέες δυνατότητες και υπηρεσίες που θα παρέχονται», συνέχισε το στέλεχος της Mytilineos προσθέτοντας πως «μέσω όλων αυτών των υπηρεσιών, αυξάνεται και η περιβαλλοντική και ενεργειακή ευαισθησία όλων μας»

Συγκεκριμένα στα Άσπρα Σπίτια αναπτύσσονται μια πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν την διαχείριση υδάτων, την διαχείριση ενέργειας, έξυπνους πόλους που θα μπορούν να δίνουν πληροφορία μέσω wifi, καθώς και την πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, που είναι η πρώτη βάση.

Η MYTILINEOS μετασχημάτισε τη ΜΕΤΚΑ σε ένα Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης

Είμαστε περήφανοι στη MYTILINEOS που πρωτοπορούμε για μία ακόμα φορά και είμαστε περήφανοι που μέσω και αυτής της νέας υπηρεσίας προωθούμε τις αρχές της βιωσιμότητας. Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους, όταν δεν συνοδεύονται με πράξεις και ιδιαίτερα σήμερα – στην πρωτόγνωρη συγκυρία που ζούμε – οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ένα μέλλον πραγματικά βιώσιμο για όλους.

Στη MYTILINEOS επενδύσαμε από πολύ νωρίς σε αυτό. Ουσιαστικά, μετασχηματίσαμε όλη την εταιρεία, ώστε στο επίκεντρο της στρατηγικής της να είναι οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης.
Όχι μόνο ως θεωρία, αλλά και ως business.

Πολλοί είχαν ξαφνιαστεί όταν αλλάξαμε το παραδοσιακό όνομα της ΜΕΤΚΑ σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος.
Η εταιρεία, πέραν των παραδοσιακών έργων υποδομών, στοχεύει πλέον και σε έργα που προάγουν τη βιωσιμότητα: έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα.

Έργα δηλαδή που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος.

Εξάλλου, η χώρα μας το προσεχές διάστημα πρέπει να είναι έτοιμη να υλοποιήσει το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα του RRF, που δημιουργεί τεράστιες δυνατότητες για τη χώρα μας και μεγάλες ευκαιρίες για εταιρείες αλλά και την ελληνική κοινωνία.

Η MYTILINEOS έχει προετοιμαστεί, έχει μετασχηματιστεί και έχει αξιοποιήσει την εμπειρία της για την επόμενη μέρα. Αυτό εξάλλου αναγνωρίζουν οι συνεργάτες που μας επιλέγουν ιδιαίτερα στο εξωτερικό.

Smart and Sustainable – ο μόνος τρόπος για να επιβιώσει ο πλανήτης αλλά και οι εταιρείες

Στη MYTILINEOS προχωρήσαμε σε κάτι ακόμα πιο τολμηρό, αλλά για εμάς αναγκαίο. Πρώτοι στην Ελλάδα, αλλά και από τους πρώτους στην Ευρώπη, αναλάβαμε φιλόδοξες δεσμεύσεις για μείωση κατά 30% των εκπομπών ρύπων για όλη την επιχειρηματική μας δραστηριότητα έως το 2030 και σε ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050. Από σήμερα, η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι και πρέπει να γίνει προτεραιότητα όλων.

Αναπτύσσουμε έτσι ένα εξειδικευμένο πλάνο πρωτοβουλιών για τη μείωση των εκπομπών ξεχωριστά για κάθε Τομέα Επιχειρηματικής Δραστηριότητας, που εστιάζει στο:
(1) Να επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα εκπομπών στους Τομείς Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ανάπτυξης Έργων Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, έως το 2030
(2) Να καταστεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την Πράσινη Μεταλλουργία μέσα από τη δέσμευσή της να μειώσει τις συνολικές εκπομπές ρύπων του Τομέα Μεταλλουργίας κατά 65% και αντίστοιχα τις ειδικές εκπομπές ρύπων, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75% μέχρι το 2030

(3) Να αποτελέσει τον καταλύτη για μία ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών, μέσω του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, με μείωση των ειδικών εκπομπών ρύπων ανά παραγόμενη MWh, έως 50% έως το 2030.

Ξέρετε, οι επενδυτές πλέον έχουν τελείως διαφορετική προσέγγιση για το πώς και που επενδύουν τα χρήματά τους. Αν παράγεις αλουμίνιο που δεν είναι πράσινο, δεν σε επιλέγουν – ούτε βέβαια και οι πελάτες σου, γι αυτό επενδύσαμε τόσο στο πράσινο αλουμίνιο.

Αν δεν έχεις προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές, δεν έχεις μετασχηματίσει την εταιρεία στην κατεύθυνση του ESG, δεν συμμετέχεις σε διεθνή ratings και φόρα, δεν είσαι διάφανος, είσαι πια αόρατος.

Τη MYTILINEOS αξιολογούν ως προς της επιδόσεις της μεγάλοι οργανισμοί όπως Sustainalitics, S&P Global, Bloomberg, CDP, ISS ESG, Refinitiv etc και σκοράρει ψηλά.
Αυτό βέβαια της δίνει κι άλλες δυνατότητες ως προς τις γραμμές χρηματοδότησης, όπως πράσινα ομόλογα με ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια, και μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία που μας επιτρέπουν να αναπτυσσόμαστε ως εταιρεία, αλλά και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της χώρας.

Αντιλαμβανόμαστε την βιωσιμότητα ως ευθύνη, αλλά και ως δημιουργική πρόκληση. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος, οι φιλόδοξοι στόχοι μας αποτυπώνονται 100% στο DNA μας, είναι στρατηγικός πυλώνας, κριτήριο λήψης αποφάσεων και οδηγός κάθε επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Μόνο θέτοντας θαρραλέους και υψηλούς στόχους βιωσιμότητας, ξεκινώντας από εμάς τις βιομηχανίες, μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας προς όφελος όλων και ενός συλλογικού βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Αναγάγουμε τις δραστηριότητές μας με τέτοιο τρόπο που αντανακλά τις ανάγκες τόσο της κοινωνίας, όσο και των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται (μέτοχοι, επενδυτές, stakeholders). Δεν ακολουθούμε τη τάση, διαμορφώνουμε σταθερές. Δείχνουμε το δρόμο για την υγιή επιχειρηματικότητα του μέλλοντος.