ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Παρελήφθη ο υπερσύγχρονος αεριοστρόβιλος 9ΗΑ.02 της General Electric

Παρελήφθη από τη Mytilineos ο υπερσύγχρονος αεριοστρόβιλος 9ΗΑ.02 της General Electric, ο οποίος θα εγκατασταθεί στη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 826MW της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

  • Πρόκειται για το μεγαλύτερο και αποδοτικότερο αεριοστρόβιλο στο ελληνικό σύστημα και έναν από τους πίο σύγχρονους στην Ευρώπη, που θα αποτελέσει την παραγωγική καρδιά του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής που θα έχει απόδοση 63,5%.

Κατά την τελετή παραλαβής του εξοπλισμού που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το παρών έδωσε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκας, τον οποίο υποδέχθηκε ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος, αλλά και ο γενικός διευθυντής του τομέα ενέργειας της εταιρείας Ν. Μπενρουμπή.

  • Η παραλαβή του υπερσύγχρονου αεριοστρόβιλου αποτελεί σημαντικό ορόσημο, βρισκόμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της σημαντικής επένδυσης ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας ότι λίγοι περίμεναν λόγω της πανδημίας ότι το εργοστάσιο θα τελείωνε στην ώρα του, όμως είμαστε πολύ κοντά στο να το πετύχουμε.

«Πολλοί λίγοι περίμεναν ότι το εργοστάσιο αυτό θα τελείωνε στην ώρα του, λόγω της πανδημίας. Όπως βλέπετε, είμαστε πολύ κοντά να τελειώσουμε στην ώρα μας. Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας -η παλιά ΜΕΤΚΑ- ήταν για εμάς εγγύηση επιτυχίας και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας την κατασκευή ενός τόσο φιλόδοξου έργου που θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας της Ελλάδας και στο να καταστεί η Mytilineos σημείο αναφοράς για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Η μονάδα αυτή έχει ισχύ 826 μεγαβάτ. Μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τους λιγνίτες που η κυβέρνηση έχει σκοπό να αποσύρει στο πλαίσιο της συνολικής απολιγνιτοποίησης», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ομάδας δημοσιογράφων, στο σταθμό του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη της λειτουργίας της νέας μονάδας τοποθετείται χρονικά για τα Χριστούγεννα, με τον κ. Μυτιληναίο να υπογραμμίζει  τη σημασία της έγκαιρης έναρξης λειτουργίας της μονάδας για την ασφάλεια προμήθειας του ηλεκτρικού συστήματος.

Ταυτόχρονα, η Mytilineos ξεκινά ακόμα ένα μεγαλόπνοο έργο. Την 1η Ιουνίου μπαίνει η πρώτη μπουλντόζα για την κατασκευή ηλιακών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, συνολικής ισχύος 1500 μεγαβάτ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023, διοχετεύοντας στην αγορά περισσότερη «πράσινη» ενέργεια. Για τον λόγο αυτό, σήμερα 19 Απριλίου, ξεκινούν από την εταιρεία οι διαδικασίες έκδοσης πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

«Ξεναγήθηκα σε μια σπουδαία επένδυση, από έναν Έλληνα επιχειρηματία τον Ευάγγελο Μυτιληναίο», δήλωσε ο Κ.Σκρέκας και συμπλήρωσε: «Αυτή η μονάδα, όπως μου εξήγησαν οι μηχανικοί, είναι από τις πιο εξελιγμένες τεχνολογικά στην Ευρώπη και τον κόσμο». Σύμφωνα με τον υπουργό, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν περίπου ενάμιση τόνο διοξειδίου του άνθρακα ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο νέος αεριοστρόβιλος μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα 250 κιλά, για την ίδια παραγωγή ενέργειας. Δηλαδή μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά πέντε φορές.

Η μονάδα

Όπως τονίστηκε κατά την τελετή παραλαβής του αεριοστρόβιλου 9ΗΑ.02 της General Electric, η μονάδα θα έχει ισχύ 826MW  και θα λειτουργεί ως μονάδα βάσης, με αποδοτικότητα στο 63,5% και θα μπορεί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος από τις λιγνιτικές μονάδες που η κυβέρνηση σκοπεύει να αποσύρει στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης.

  • Θα παράγει περίπου το 10% σε σημερινές τιμές της ενεργειακής ζήτησης της χώρας και με δεδομένο ότι η λιγνιτική παραγωγή ανήλθε στο 25% της ζήτησης το 2020, η μονάδα θα καλύψει σχεδόν το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που προερχόταν από λιγνιτικά εργοστάσια.

Παράλληλα σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό όφελος καθώς η νέα μονάδα θα παράγει 250 κιλά CO2 ανά παραγόμενη μεγαβατώρα. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες παράγουν από 1,2 έως 1,5 τόνους CO2 ανά μεγαβατώρα, δηλαδή 6 φορές πάνω από τη νέα μονάδα της Mytilineos.

Νέες επενδύσεις και ομόλογο

Αναφερόμενος στα νέα επενδυτικά σχέδια της Mytilineos για το επόμενο διάστημα ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι την 1η Ιουνίου ξεκινά η κατασκευή των πρώτων ηλιακών πάρκων συνολικής ισχύος 1500MW από το πακέτο των πάρκων της Εγνατίας που εξαγοράστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

  • Μάλιστα μέρος της χρηματοδότησης της νέας επένδυσης αναμένεται να προέλθει από το νέο διεθνές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ , η έναρξη της προετοιμασίας του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Ο όμιλος εξετάζει την υλοποίηση μιας ακόμη μονάδας φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, αντίστοιχης με τη νέα μονάδα στον Άγιο Νικόλαο, η οποία προβλέπεται να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία.

  • ΕΥΑΓΓ.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: «Έχουμε πολλά σχέδια, ο συνδυασμός θερμικών μονάδων, ΑΠΕ, φυσικού αερίου και λιανικής αρχίζει να δημιουργεί το πρώτο εναλλακτικό utility στην Ελλάδα από το μοναδικό που γνώρισαν οι Έλληνες τα τελευταία 70 χρόνια»