Μυτιληναίος: Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα παραμείνουν για καιρό – Βλέπει μερίδιο 10% στη λιανική του ηλεκτρισμού

«Εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε κοντά στα περσινά μας αποτελέσματα», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την παρουσίαση, χθες, των αποτελεσμάτων εξαμήνου σε οικονομικούς αναλυτές.

«Με τα αποτελέσματα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο για το 2020 – να επαναλάβουμε τα νούμερα του 2019 που ήταν και τα υψηλότερα που έχουμε πετύχει έως τώρα. Είμαστε κοντά στο να διατηρήσουμε τη κερδοφορία κοντά στα επίπεδα του 2019 και άρα πιστεύω ότι μπορούμε να διατηρήσουμε μέρισμα, δεδομένων φυσικά των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη συγκυρία», πρόσθεσε.

Ο κ. Μυτιληναίος εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα μείνουν για αρκετό καιρό και ότι η ύφεση θα είναι μεγάλη. «Η κυβέρνηση παλεύει να συγκρατήσει την ύφεση. Αν είναι μονοψήφιο ποσοστό, θα είναι επιτυχία», τόνισε ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να διοχετευθούν γρήγορα και να υπάρξει σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Αναφερόμενος στην αγορά ενέργειας σημείωσε πως δεν διαφαίνονται άμεσα εξαγορές – συγχωνεύσεις στον τομέα της προμήθειας.

Η Mytilineos είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να συμβεί σύντομα, τόνισε προσθέτοντας ότι στόχος για την εταιρεία είναι να αποκτήσει μερίδιο της τάξης του 10% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Είπε ότι το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας είναι κρίσιμο θέμα για τη κυβέρνηση και για τη ΔΕΗ. «Είμαστε, πρόσθεσε, ήδη σε συζητήσεις και σε επίπεδο εταιρείας και σε επίπεδο ΣΕΒ». Ανέφερε τέλος ότι τα θετικά αποτελέσματα του τομέα ενέργειας οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα, όπως τα χαρακτήρισε, πρωτοφανή.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξάλλου, στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 η Mytilineos να έχει σε λειτουργία 300MW αιολικών και ακόμη μερικές εκατοντάδες MW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Επίσης ενόψει της έναρξης λειτουργίας του νέου μοντέλου της αγοράς ηλεκτρισμού (target model) η εταιρεία προχωρά στη δημιουργία νέου τμήματος διαχείρισης και εμπορίας ενέργειας, στο οποίο θα περιληφθεί όλη η παραγωγή, ενέργειας, η εμπορία και οι εισαγωγές αερίου καθώς και όλες οι σχετικές δραστηριότητες. Πρόκειται για μία σημαντική κίνηση από την οποία καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τον μετασχηματισμό του τομέα βιώσιμης ανάπτυξης και υποδομών, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε υπερήφανος, τονίζοντας ότι στα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να έρθουν περισσότερα έργα που θα ενισχύσουν το ανεκτέλεστο.

Για τον τομέα της μεταλλουργίας τέλος ανέφερε ότι αναμένεται ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου στο δεύτερο εξάμηνο, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία λόγω hedging έχει μηδενική έκθεση στις διακυμάνσεις για το υπόλοιπο του 2020.

Εν τω μεταξύ οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία ήταν θετικές. Η Euroxx (σύσταση overweight και τιμή στόχος 12,6 ευρώ) χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ανθεκτικά παρά το ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον και τις χαμηλές τιμές του αλουμινίου.

Με δεδομένο ότι στο δεύτερο μισό του έτους αναμένεται ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου αλλά και επιτάχυνση των έργων του τομέα υποδομών, η εταιρεία φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην επίτευξη ικανοποιητικών επιδόσεων για το 2020, αναφέρει η Euroxx.

Αλλά και η Axia (σύσταση buy και τιμή στόχος 12,8 ευρώ) από την πλευρά της χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα καλά σημειώνοντας ότι κινήθηκαν πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.