Μυτιληναίος: Νέα έκρηξη στην τιμή του φυσικού αερίου την άνοιξη – Εταιρικός μετασχηματισμός με το βλέμμα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos επεσήμανε τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένα νέο ανοδικό σερί τιμών στο φυσικό αέριο την ερχόμενη Άνοιξη, εξέλιξη που όπως είπε συνδέεται με την επάρκεια αποθεμάτων και το γέμισμα των αποθηκών σε περίπτωση που εξαντληθούν στην καρδιά του χειμώνα  μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου, για την ανακοίνωση της πλατφόρμας Mytilineos Smart Cities.

Για τις τιμές υπενθύμισε τις δηλώσεις που είχε κάνει προ διμήνου και με ακρίβεια είχε προβλέψει ότι το TTF θα κινηθεί προς τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και κατόπιν θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Σε αυτό όπως σημείωσε, συνηγορούν σε μεγάλο βαθμό οι ήπιες για την εποχή καιρικές συνθήκες κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αναλύσεις κορυφαίων διεθνών αναλυτών όπως η Goldman Sachs, όταν καλούνται να κάνουν εκτιμήσεις σχετικά με του που θα πάνε οι τιμές του καυσίμου.

Ο κ. Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι οι ισορροπίες στον τομέα του φυσικού αερίου είναι πολύ οριακές. Κάτι να συμβεί στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι τιμές εκτινάσσονται προς τα πάνω.

«Επειδή πολλοί διεθνείς οίκοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη επάρκεια στα αποθέματα και στα φορτία LNG  και επειδή εκτιμάται ότι θα πάει ήπια ο καιρός μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου δεν θα υπάρξουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές». Μετά, όμως αναμένονται τα κρύα και η ζήτηση θα αυξηθεί. «Το κρίσιμο σημείο είναι ο Μάρτιος, που θα δείξει αν οι αποθήκες έχουν στερέψει πολύ ή λίγο αν θα επικρατήσει πανικός ή όχι, με τους μεγάλους διεθνείς αναλυτές να προβλέπουν ότι το μεγάλο μπουμ των τιμών θα γίνει την Άνοιξη».

Σε ότι αφορά την πρόταση της Κομισιόν για καθορισμό του πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 275 ευρώ η μεγαβατώρα, δήλωσε ότι είναι εκτός πραγματικότητας καθώς σημαίνει κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στα 600 ευρώ/MWh. Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε και την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα έκτακτα κέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή και την προμήθεια κάνοντας λόγο για κόστος που για την εταιρεία ισοδυναμεί με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ο ίδιος κληθείς να σχολιάσει την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, υπενθύμισε την πρόβλεψη που είχε κάνει πριν λίγες εβδομάδες στον Κύκλο Ιδεών, όταν είχε προβλέψει ότι η τιμή θα υποχωρήσει ακόμη και στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, μέχρι το τέλος του έτους λόγω της επάρκειας και της μεγάλης προσφοράς του καυσίμου.

Ο κ. Mυτιληναίος προεξόφλησε ότι η Mytilineos θα έχει το 2022 και το 2023 «πολύ καλά αποτελέσματα», ενώ επέκρινε τη φορολόγηση των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία το 2022 θα επιβαρυνθεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνον από την ειδική εισφορά που θα κληθεί να καταβάλει ως παραγωγός και προμηθευτής, αλλά και από τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται (πλαφόν και ειδικό τέλος 10 ευρώ/MWh).

Επίσης μέσα στον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί από την Μυτιληναίος, ο νέος εταιρικός μετασχηματισμός που θα προετοιμάσει το έδαφος για την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έξι χρόνια μετά τη ριζική αναδιάρθρωση της εταιρείας με την απορρόφηση όλων των θυγατρικών του ομίλου. Οι επίσημες ανακοινώσεις προβλέπονται τις επόμενες μέρες, ωστόσο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έδωσε χθες μια πρόγευση της νέας δομής.

Οι μεγάλες εταιρείες, είπε, πρέπει κάθε 5-6 χρόνια να ανασυντάσσονται για να παίρνουν καινούρια ορμή. Οι αλλαγές, όπως σημείωσε είναι πιο χρήσιμες όταν γίνονται σε ομίλους που πηγαίνουν καλά, όπως είναι η Μυτιληναίος ώστε το στελεχιακό δυναμικό να μην επαναπαύεται. «Όταν μια εταιρεία δεν πηγαίνει καλά προσπαθεί να επιβιώσει και είναι ποιο μαχητική». Η Μυτιληναίος αναμένει πολύ θετικά αποτελέσματα και φέτος και τον επόμενο χρόνο ωστόσο η διοίκηση πρέπει να «προβλέπει».

Αν κάτι, τόνισε χαρακτηρίζει της Mυτιληναίος είναι η δυνατότητα να μπορεί να διαβάζει τις εξελίξεις έγκαιρα και να προσαρμόζει την στρατηγική της. «Να αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία».

Ο μετασχηματισμός κατά τον επιχειρηματία πρέπει να είναι εύκολος και για τους  εργαζόμενους και σταδιακά να προετοιμάζει τη νέα γενιά. Ως παράδειγμα έφερε την Αλουμίνιο της Ελλάδας που όπως είπε απέκτησε πριν 20 χρόνια με μια ηγετική ομάδα στελεχών που ήταν η καλύτερη που είχε ποτέ. Εκείνη η ομάδα ήταν τότε μεταξύ 45 και 50 ετών και σήμερα είναι μεταξύ 60 και 68 ετών. Ο επόμενος γενικός διευθυντής είναι 50 ετών και η ομάδα μεταξύ 40 και 50. «Μετά από όσα έχουμε κάνει, το χειρότερο θα ήταν να αποδειχτεί ότι η Μυτιληναίος ήταν ένας διάττοντας αστέρας» κατέληξε ο κ. Μυτιληναίoς, εννοώντας την ανάγκη να υπάρχει συνέχεια στην ευμάρεια και ανάπτυξη του ομίλου.