Μυτιληναίος: Η νέα μονάδα, τα ρεκόρ και οι συμβολισμοί

Eπενδύοντας 300 εκατ. ευρώ ο όμιλος Μυτιληναίου δημιουργεί  τη μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα φυσικού αερίου στη χώρας μας – και την πιο αποδοτική στην Ευρώπη.

Με την κίνηση αυτή προηγείται των εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού – και εν μέρει τις διαμορφώνει –  και αποδεικνύει ότι κάνει πράξη τις επενδύσεις που ανακοινώνει στηρίζοντας την χώρα και την ελληνική οικονομία.
Με την επένδυση που εγκαινιάσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκη, δημιουργείται ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά κέντρα στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 1.428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.
Μιά επενδυση που δίνει υπεραξία στον όμιλο και σιγουριά σε μετόχους και επενδυτές , που βλέπουν να έχουν τοποθέτηθει σε μια επιχείρηση “λίρα εκατό”.

Η εταιρεία δίνει προτεραιότητα στην “πράσινη ανάπτυξη” και όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έως το 2030, ο τομέα της μεταλλουργίας της ιστορικής Αλουμίνιο και οι άλλες μονάδες του ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Παρότι λοιπόν το ενεργειακό κέντρο της Mytilineos βρίσκεται σε απόσταση 2-2,5 ωρών από την Αθήνα, στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας, η τελετή για τη θεμελίωση του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον και την παρακολούθησαν περισσότεροι από 600 προσκεκλημένοι της εταιρείας. Και μάλιστα όπως πληροφορούμαστε οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν να προσέρχονται περί τους 500. Έτσι παρότι η μέρα ήταν δύσκολη εξαιτίας της 24ωρης γενικής απεργίας, πλήθος κόσμου βρέθηκε στον χώρο του εργοστασίου της Αλουμίνιον και των δύο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Mytilineos.

Η προσέλευση ήταν αθρόα και πώς να μην ήταν καθώς επρόκειτο για εκδήλωση που αφορούσε στην πρώτη μεγάλη άμεση επένδυση στη χώρα μετά τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Η τελετή θεμελίωσης έφερε κοντά τρεις πρωθυπουργούς. Τον νυν Κυριάκο Μητσοτάκη και τους πρώην Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο.

Διακρίναμε από πολιτικούς τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που εκπροσωπούσε τον Αλέξη Τσίπρα,  βουλευτές των νομών Βοιωτίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας αλλά και τον περιφερειάρχη, δημάρχους κ.ά.

Παρόντες ήταν και εκπρόσωποι ξένων κυβερνήσεων όπως οκτώ πρέσβεις. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο Τζέφρι Πάιατ (ΗΠ) και ο Αντρέι Μασλόφ (Ρωσία)

Εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου παραβρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, ο Ιβάν Σαββίδης αλλά και στελέχη ανταγωνιστών της Mytilineos όπως από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, την Elpedison και τη Motor Oil.

Καταγράψαμε επίσης και τα ρεκόρ της συγκεκριμένης επένδυσης.

Είναι η πρώτη σε απόδοση της Ευρώπης συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια ελίτ της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η αμερικανική General Electric ενώ ο αεριοστρόβιλος της νέας μονάδας είναι ο 100ός που κατασκευάστηκε και πουλήθηκε.

Η τεχνολογία της αμερικανικής εταιρείας έχει καταγραφεί δύο φορές στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness.

Η τελετή επίσης είχε έναν έντονο συμβολισμό τον οποίο αποκάλυψαν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδας είχε εγκαινιαστεί τον Ιούνιο του 1 966 από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τότε υπουργός Συντονισμού, τον πατέρα του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεμελίωσε το νέο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Το ζητούμενο της εποχής, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής οραματίστηκε την επένδυση της Αλουμίνιον της Ελλάδας ήταν η εκβιομηχάνιση της χώρας . Το ζητούμενο σήμερα είναι και πάλι η εκβιομηχάνιση της χώρας.