Μπροστά στο ναυάγιο, παράταση ως 6 Φεβρουαρίου στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ

  • Μπροστά στο ναυάγιο, παράταση ως 6 Φεβρουαρίου στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ

Καινούργια παράταση για τις 6 Φεβρουαρίου, δόθηκε στην ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών που έληγε αύριο για την απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, Μεγαλόπολη και Μελίτη, μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο.

Καθώς οι ενδείξεις ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο να κατατεθούν πολύ χαμηλά τιμήματα αλλά και να μην υποβληθούν καν προσφορές, επελέγη να δοθεί παράταση 15 ολόκληρων ημερών, με την ελπίδα ότι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου θα έχουν ξεκαθαρίσει μια σειρά από εκκρεμότητες γύρω από το διαγωνισμό.

Έως και σήμερα οι επενδυτές παρέμεναν ιδιαίτερα διστακτικοί ως προς τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό. Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι Τσέχοι της Seven Energy οι οποίοι κατεβαίνουν μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι αρνητικά, η «Μυτιληναίος» επιμένει στη στρατηγική της να χαρακτηρίζει δύσκολο το εγχείρημα, ενώ και η κοινοπραξία της «CHN Energy – Όμιλος Κοπελούζου» διαπιστώνει πως πολλές από τις εκκρεμότητες που αν επιλύονταν θα δημιουργούσαν πιο ευνοϊκό τοπίο, παραμένουν άλυτες.

Μπροστά στα παραπάνω, ήταν σε όλες τις πλευρές προφανές ότι ο διαγωνισμός βρισκόταν σε απολύτως οριακό, όσον αφορά την έκβασή του, σημείο, εξ ου και επελέγη να δοθεί μια ακόμη παράταση, η 5η κατά σειρά.

Καταρχήν ακόμη και μετά την αποχώρηση (με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου) των 275 από τους εργαζόμενους της Μεγαλόπολης και της Μελίτη, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί κατά πόσο οι δύο μονάδες θα είναι κερδοφόρες.

Έπειτα δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα της τροφοδοσίας με λιγνίτη της μονάδας της Μελίτη. Οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τον ιδιοκτήτη του γειτονικού ορυχείου της Αχλάδας δεν ευοδώθηκαν, και αναμένεται νέα συνάντηση.

Κυρίως όμως δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν και πότε οι Βρυξέλλες θα εγκρίνουν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό επάρκειας ισχύος, και την ένταξη σε αυτόν των λιγνιτικών μονάδων, προκειμένου να εισπράττουν ετήσια αποζημίωση, γεγονός το οποίο συνεπάγεται ένα επιπλέον έσοδο.

H ανακοίνωση της ΔΕΗ

«Η ΔΕΗ Α.Ε. ανακοινώνει ότι η ημερομηνία υποβολής των προσφορών για την αποεπένδυση των Λιγνιτικών Μονάδων, μετατίθεται για τις 6 Φεβρουαρίου 2019, προκειμένου να υπάρξει από πλευράς επενδυτών καλύτερη προετοιμασία, με βάση τα νέα δεδομένα».

www.liberal.gr

Print Friendly, PDF & Email