Μπόρις Τζόνσον: Δύσκολη η αποκατάσταση των σχέσεων με τον Πούτιν

Δεν βλέπει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πώς θα μπορούσε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC εάν ο Πούτιν θα είναι και πάλι καλοδεχούμενος στη διεθνή σκηνή στην περίπτωση που δείξει μεταμέλεια, ο Τζόνσον δήλωσε: «Η μεταμέλεια θα είναι πολύ δύσκολη για τον Βλαντιμίρ Πούτιν τώρα… Τίποτε δεν είναι αδύνατον, υποθέτω, απλώς δεν μπορώ να δω, όσο και αν προσπαθήσω, πώς μπορούμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τον Πούτιν τώρα».

Ο Τζόνσον δήλωσε ακόμη ότι ο κόσμος κινδυνεύει με μια επανάληψη του 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία. «Ο κόσμος βασικά είπε ότι αυτό είναι φρικτό. Το καταδικάζουμε, το αποκηρύσσουμε – και το κάναμε. Και επιβάλαμε κυρώσεις. Αλλά την ίδια στιγμή, αρχίσαμε με κάποιο τρόπο διαπραγματεύσεις μαζί του για το επόμενο βήμα» δήλωσε ο Τζόνσον στο LBC, συμπληρώνοντας: «Και ο Πούτιν βασικά το χρησιμοποίησε αυτό ως έναν τρόπο για να στρίψει το μαχαίρι στην Ουκρανία… Εάν οι Ουκρανοί κάνουν οποιαδήποτε συμφωνία με τον Πούτιν τώρα, ο κίνδυνος είναι ότι θα κάνει ακριβώς το ίδιο και το γνωρίζουν. Άρα η σύντομη απάντηση είναι “όχι”. Καμία εξομάλυνση και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ξεκάθαρο γι’ αυτό».