«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους: Σχεδόν παντού με rapid test – Ολα τα νέα μέτρα για εργασία, διασκέδαση, εστίαση

Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι. Εξαιρούνται φαρμακεία και αγορές τροφίμων.

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στον απόηχο του δεύτερου συνεχόμενου αρνητικού ρεκόρ 6.700 νέων κρουσμάτων και της μεγάλης πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι, των οποίων η ζωή δυσκολεύει από το Σάββατο ακόμα περισσότερο, μιας και θα χρειάζονται αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ για να εισέλθουν… σχεδόν παντού.

Πλεύρης: Αμείλικτα τα στοιχεία

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων, «βρισκόμαστε σε μία αυξητική τάση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα έχοντας διπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ και με προσλήψεις προσωπικού. Παράλληλα έχουμε έρθει σε πλήρη συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου έχουν παραχωρηθεί κλίνες.

Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, «το μέτρο της αναστολής για τους ανεμβολίαστους γιατρούς θα παραμείνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και η σύμβαση των ανεμβολίαστων επικουρικών γιατρών δεν θα ανανεωθεί».

«Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για τους ανεμβολίαστους, αλλά είναι σημαντικό να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και οι εμβολιασμένοι πολίτες» είπε και ανακοίνωσε πως ανοίγουν την Παρασκευή τα ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 18 ετών, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα όπως είχαμε πριν, συνεπώς θα επεκτείνουμε την καμπάνια του εμβολιασμού με αποστολή sms σε ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και με spots στα Μέσα Ενημέρωσης»πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, «οι περιορισμοί θα αφορούν τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν διότι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο» και εξήγησε:

-Από το Σάββατο θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα προσαρμογής για την προστασία της κοινωνίας. Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα είναι υποχρεωμένοι με δύο rapid ή μοριακά τεστ την εβδομάδα. Σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματακομμωτήριατράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.

-Θα υπάρξει ποινή στις ομάδες αν δεν τηρείται η χρήση μάσκας και οι άλλοι περιορισμοί που ισχύουν για τα γήπεδα. 

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας απηύθυνε σύσταση για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους ανεμβολίαστους.

Ενημέρωσε δε ότι αναβαθμίζονται οι ποινές για όσα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από 5.000 ευρώ, ενώ εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και στα αρνητικά αποτελέσματα των τεστ, όπως και της ταυτοπροσωπίας.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη: