ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ – Στον αέρα η Δημόσια Πρόταση με πολλά ερωτηματικά και φάουλ

H «Mπλε Kέδρος» (των ξενοδοχείων Coco – Mat στα οποία μέτοχοι είναι η οικογένεια Ευμορφίδη και τον εφοπλιστή Λογοθέτη) πήρε τη «βούλα» της AEEAΠ, αλλά η είσοδος στο Χρηματιστήριο καθυστέρησε και, όπως φαίνεται, το εγχείρημα μόνο ανέφελα δεν εξελίσσεται.

Η εταιρεία στοχεύει σε άντληση κεφαλαίων ύψους €16 εκατ. τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τις νέες της επενδύσεις.

Ορισμένοι μιλούν για «δρόμο μετ’ εμποδίων», αν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα και οι «αστερίσκοι» που επισημαίνονται, στις μέχρι τώρα επαφές με θεσμικούς.

Πρώτον, γιατί ναι μεν στο τέλος του 2021 το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αποτελείτo από συνολικά 33 ακίνητα, εύλογης αξίας 100 εκατ. ευρώ (εξ αυτών, 20 είναι μισθωμένα και 10 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια) ωστόσο βασικός μισθωτής της είναι η ίδια η Coco-Mat, αφήνοντας ασάφειες για τα πραγματικά καθαρά κέρδη του Ομίλου.

Tο δεύτερο μεγάλο πρόβλημα, είναι ότι το σημαντικότερο asset της (με αποτίμηση στα 17 εκ. ευρώ), δεν είναι άλλο από το νεόδμητο δεκαόροφο ξενοδοχείο στο Kουκάκι, που ξεσήκωσε τις γνωστές αντιδράσεις γιατί εμποδίζει τη θέα προς την Aκρόπολη. Tώρα έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με το «μπαλάκι» να πηγαινοέρχεται μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Tο ξενοδοχείο βέβαια χτίστηκε αφού εξασφαλίστηκε το «πράσινο φως» όλων των υπηρεσιών και ενώ πρόσφατα τρεις πολεοδομικοί έλεγχοι δεν βρήκαν τίποτε μεμπτό.

Η δικαστική διαμάχη με κατοίκους της περιοχής που ζητούν, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, να ανακληθεί πλήρως η οικοδομική άδεια που είχαν εκδώσει οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων συνεχίζεται. Η σχετική αίτηση ακύρωσης αναμένεται να εκδικαστεί από το Διοικητικό Εφετείο στις 10 Οκτωβρίου. Εχει μεσολαβήσει απόφαση της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκε τροποποιημένη ως προς το μέγιστο ύψος η μελέτη ανέγερσης του ξενοδοχείου και καθορίστηκε ως μέγιστο ύψος του ξενοδοχείου τα 24 μέτρα, αντί των 33 μέτρων που προέβλεπαν οι οικοδομικές άδειες. Η εταιρεία έχει ασκήσει αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 Όλα τούτα σημαίνουν ότι ενώ το opening είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Απριλίου, ώστε να «πιάσει» την εορταστική περίοδο, τώρα μετατίθεται προς το άγνωστο, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες για την εταιρία. Αλλά και με ανοιχτό τον κίνδυνο να χάσει μέρος τουλάχιστον της θερινής σεζόν.

Στο ενημερωτικό επισημαίνεται  ότι η εύλογη αξία του ξενοδοχείου την 31.12.2021 ανερχόταν σε 25 εκατ. ευρώ, ήτοι 24,91% της συνολικής εμπορικής αξίας των ακινήτων της εταιρείας, «έχοντας απομειωθεί κατά ποσοστό 13% λόγω των πολεοδομικών προβλημάτων

Ερωτηματικά υπάρχουν και για το ομολογιακό ύψους 19 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς που εκταμιεύτηκε το 2014 αλλά σταμάτησε να εξυπηρετείται από το 2015 και με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η εξαγορά του 50% της εταιρείας από το σχήμα Cmat Buyco των ομίλων Libra και The Cycladic, συμφερόντων των Γ. Λογοθέτη και Δ. Γουλανδρή αντίστοιχα.

Δανειο και τοκοχρεολύσια για κεφάλαια που δεν εισέρρευσαν στην εταιρεία, αφού τα εισέπραξαν οι παλαιοί της μέτοχοι και ιδρυτές, η οικογένεια Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη, που πούλησαν στους επενδυτές τη μισή τους εταιρεία.

Έγινε προσπάθεια ρύθμισης αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές.

Και χθές ήρθε το κερασάκι στην τούρτα  καθώς οι αδερφοί Ευμορφίδη της Μπλε Κέδρος βρέθηκαν ακάλεστοι και χωρίς ραντεβού στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι δύο επιχειρηματίες, πιθανότατα πήγαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς  για να δώσουν εξηγήσεις  επί τη βάσει ερωτήματος της Επ. Κεφαλαιαγοράς σχετικά με πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν καταγγελθεί στο ξενοδοχείο του Κουκακίου καθώς και για την λανθασμένη εξαγγελία του για η ΑΕΕΑΠ να διανείμει ποσοστό 65% των ετήσιων καθαρών προς διανομή κερδών της στους μετόχους της, σε ετήσια βάση, κατά την επόμενη πενταετία με αποτέλεσμα να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζητώντας διευκρινίσεις και αναγκάζοντας την εταιρεία να βγάλει διευκρινιστική ανακοίνωση.